Paasvuren komen steeds meer onder vuur te liggen sinds 1037 Against Animal Cruelty in 2018 een onderzoek is gestart betreft de dieren die vertoeven in de opbouw van paasvuren en daarbij verstoort worden of zelfs omkomen. Nooit eerder is er rekening gehouden met het feit dat er dieren vertoeven in de opgebouwde paasvuren die vaak al weken van te voren worden opgebouwd.https://1037againstanimalcruelty.com/dieren-verbranden-levend-paasvuren/
Jaren zijn er wel onderzoeken gedaan naar de invloed van de rookontwikkeling en de gezondheidsschade die daaruit voortvloeit, en naar de schade wat het in het milieu veroorzaakt. 1037 Against Animal Cruelty startte in het jaar 2018 een uitgebreid onderzoek waarin diverse paasvuren in het land zijn gevolgd. Duidelijk aantoonbaar tijdens de opbouw, het ontsteken van het paasvuur, en zelfs tijdens het branden van de paasvuren zien we dieren zitten of dieren er zelfs nog in vliegen die een beschermde status hebben.
Dat deze paasvuren ver van te voren worden opgebouwd mag duidelijk zijn als er paasvuren worden gebouwd van in de 20 meter hoogte en zelfs uiteenlopend richting de 45 meter hoogte. Het zijn geen bouwwerken die even snel gerealiseerd kunnen worden, zoals de verenigingen zelf aangeven. Zelfs nu is de start van de bouwwerken alweer begonnen en worden de takken alweer verzameld voor de paasvuur evenementen.
Tal van gemeentes vinden het publiekelijke belang ‘de saamhorigheid van de gemeenschap’, belangrijker dan het welzijn van het dier. Denk daarbij aan egels, marters (die een beschermde status hebben) etc en alle vogelsoorten.
Het is zelfs verboden tijdens het broedseizoen, waar deze paasvuren onder vallen, snoeiafval te ontbranden. Vogels mogen niet verstoort worden tijdens het broedseizoen. Kennelijk vinden gemeentes dat hier uitzonderingen voor gemaakt moeten worden.
De wet dieren wordt door het opbouwen en ontsteken van paasvuren op tal van artikelen geschonden. Indien wij zien dat er geen aanpassing is gedaan ter voorkoming van dat er dieren zich hebben gehuisvest in de stapel en daardoor tijdens het ontsteken van het paasvuur kunnen omkomen, zullen wij ons dit jaar gaan klaarmaken voor het indienen van aangiftes naar deze organisaties en naar gemeentes die vergunningen hebben verleend.
Gelukkig zien we de politiek sinds ons artikel goed reageren. De Partij voor de Dieren houdt voet bij stuk dat het welzijn van het dier voor gaat aan het vertier van de mens. Maar ook zien we dat de ChristenUnie een streep wil zetten door de grote paasvuren. Te gevaarlijk en te vervuilend luidt de kritiek.
Vandaag zien we de uitwerking van artikel overal groot in het nieuws voorbij komen
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4594971/paasvuren-vaak-dodelijk-voor-dieren
https://www.rtvoost.nl/tv/programma/63/Overijssel-Vandaag/aflevering/496025
https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/143555/Staatssecretaris-over-paasvuur-Ik-ben-voor-tradities
Immaterieel erfgoed
Nog voor kort heeft 1037 Agianst Animal Cruelty uitgehaald naar het Immaterieel erfgoed wat een vrijbrief voor dierenleed aan het worden is. Het immaterieel erfgoed gaat voorbij aan haar eigen uitsluiting van opname in de inventarislijst waar in staat dat het verboden is de wet te overtreden en dierenleed niet van toepassing mag zijn. https://1037againstanimalcruelty.com/immaterieel-erfgoed-vrijbrief-voor-dierenleed/
1037 Against Animal Cruelty heeft alle leden van het Immaterieel erfgoed aangeschreven en een beklag geuit onder andere over de toelating op de inventarislijst van het paasvuur in Espelo.
Uit het antwoord wat 1037 Against Animal Cruelty retour kreeg van directeur Leo (L.C.M.) Adriaanse MEd van het Immaterieel erfgoed blijken weinig zinnige woorden.
Geen van de voorbeelden van immaterieel erfgoed die u noemt is verboden bij wet. De voordracht voor het Paasvuur Espelo werd mede ondertekend door de Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de gemeente Rijssen-Holten en daarnaast nog andere maatschappelijke organisaties.
Nota bene een organisatie als Staasbosbeheer en Natuurmonumenten moeten inhoudelijk het wetboek ‘wetdieren’ kennen, maar kennelijk vinden ook deze beide organisaties het belangrijker dat schuilplaatsen in bosrijke gebieden voor dieren worden opgeruimd en dat deze takken worden verbrand in de paasvuren. Want Staatsbosbeheer is de grootste leverancier van snoeiafval, takken etc. Organisaties die juist beiden erop moeten toezien dat de natuur niet wordt verstoord in het broedseizoen, en die het welzijn van het dier in acht dienen te houden zijn de ondertekenaars van het paasvuur van Espelo als het gaat om het immaterieel erfgoed.
1037 Against Animal Cruelty heeft reeds contact gehad met Mevr. Groentjes van Staatsbosbeheer die in de loop van volgende week inhoudelijk gaat reageren aan 1037 Against Animal Cruelty. Staatsbosbeheer gaat inhoudelijk antwoord geven op de vragen die wij gesteld hebben, waaronder de vraag wat de beweegreden is geweest van het ondertekenen van de toelating van het paasvuur Espelo tot het Immaterieel erfgoed, en waarom er schuilplaatsen worden weggehaald uit bosrijke gebieden om dit te verbranden in de paasvuren.
Hier komen wij later op terug
Laat een reactie achter