Ondertussen raken we er aan gewend en is het bijna gewoon geworden en worden de woorden steeds verder afgezwakt in de pers bij het vernietigen van gevogelte bij uitbraak van vogelgriep. Langzamerhand zitten we al rond de 7.000.000 gevogelte sinds oktober 2021 die door het middel CO2 zijn gedood tijdens massadodingen in stallencomplexen waarin deze dieren vaak onder onnatuurlijke en onder erbarmelijke omstandigheden worden gehouden.
1037 Against Animal Cruelty is regelmatig aanwezig geweest tijdens vergassingen of leegruimen van stallen van gedode dieren wat bij ons keer op keer impact maakt.
Sinds de laatste serie uitbraken vanaf oktober 2021 tot heden heeft de NVWA als leider in het proces het middel CO2 gas in grote hoeveelheden gebruikt voor het vernietigen van gevogelte. Gemiddeld per stal wordt er ruim 7.500 kg CO2 gas gebruikt om de aanwezige dieren te vergassen en zo hun leven te ontnemen. Na het doden van de dieren word het aanwezige CO2 gas de vrije natuur ingelaten, volgens de NVWA woordvoerder heet het ventileren. 1037 Against Animal Cruelty stelde een aantal vragen om aan de cijfers van CO2 gasverbruik te komen en wilde graag weten of daarna dit verbruikte gas weer netjes werd afgevangen of gewoon wordt losgelaten in de vrije natuur waarvan wij het antwoord allang wisten door aanwezigheid bij de stallen, maar het graag zwart op wit wilden zien van de persvoorlichting van de NVWA.
De vraag: Kunt u aangeven hoe het verbruikte CO2 wordt afgevangen na het doden van de dieren of wordt dit los gelaten in de vrije natuur ? “Na de ruiming worden de stallen geventileerd.“
2.500 ton CO2 (broeikasgas) de vrije natuur in door NVWA
2.500.000 kilo CO2 die boven Nederland extra wordt losgelaten wegens het houden van gevogelte in de pluimveeindustrie.
1 ton CO2 of 1.000 kilo zorgt al voor verandering in de dampkring waardoor klimaatproblemen steeds groter worden. 1 ton CO2 staat gelijk aan 8 maanden elektra verbruik van één huishouden ( 1.800 KWH is 1 ton CO2 ), of 9.994 km rondrijden in een benzine auto, 11.198 km rijden met een elektrische voertuig op grijze stroom , 36 keer op en neer met de HSL van Amsterdam naar Parijs of 2,6 economy class-vluchten van Amsterdam naar Rome .
Voor het opnemen van 1 ton CO2– uitstoot moeten gemiddeld 50 bomen een jaar lang hard werken om het op te nemen.
CO2 geeft grote gevolgen bij te grote uitstoot
Doordat broeikasgassen (waaronder CO2) in de lucht blijven hangen, wordt de warmte op aarde als een soort deken vastgehouden. Dit zorgt voor een aangename temperatuur en is in principe niks mis mee. Maar doordat er steeds meer CO2 wordt uitgestoten, wordt deze deken steeds dikker en blijft de temperatuur maar verder stijgen. Dit noemen we ook wel het broeikaseffect.
Misschien denk je: ‘Een hogere temperatuur lijkt me juist wel lekker. Zeker in de winter!’ Maar er kleven nogal wat nadelen aan een dergelijke temperatuurstijging. Eén daarvan is dat ijskappen en gletsjers smelten. Gigantische blokken ijs veranderen daardoor in smeltwater. Het gaat hierbij om zóveel smeltwater dat de waterspiegel van alle oceanen zullen stijgen. Doordat ijsmassa’s smelten, wordt het leefgebied van pinguïns verkleind. Op Antarctica is de Adélie-pinguïn populatie bijvoorbeeld met 90% ingestort. Ook is de eerste zoogdiersoort officieel uitgestorven als gevolg van klimaatverandering.
Vanwege klimaatverandering ervaren sommige gebieden ernstige droogte. Hierdoor kunnen drinkwater tekorten ontstaan en gaan oogsten verloren. Ook in Nederland waren de zomers in de afgelopen jaren een stuk droger. Onderzoek wijst uit dat dit aan klimaatverandering te wijten is.
Bosbranden worden veroorzaakt door een aantal factoren. Droogte en een hoge temperatuur zijn er daar twee van. En laten dat nu net twee zaken zijn die worden verergerd door klimaatverandering.
Voor veel diersoorten wordt het te warm, waardoor ze uit hun leefgebied vertrekken. Deze grootschalige dierenmigratie heeft veel gevolgen.
Naast problemen door een hogere temperatuur, is vervuiling een ander gevolg van de toenemende uitstoot van CO2 . De giftige stoffen die in de lucht en in het water komen, hebben gevolgen voor de gezondheid van mensen.
VN-Klimaatakkoord van Parijs wordt door NVWA genegeerd
De klimaatwet stelt vast met hoeveel procent ons land de CO2-uitstoot moet terugdringen. De Klimaatwet moet burgers en bedrijven zekerheid geven over de klimaatdoelen:
- 49% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990.
Om dit doel te halen, hebben de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties een klimaatakkoord gesloten. Er staan ook afspraken in die partijen onderling hebben gemaakt. - 95% minder CO2-uitstoot in 2050 ten opzichte van 1990.
95% minder CO2 uitstoot terwijl de NVWA maar liefst een grove 2.500 ton CO2 loslaat in de vrije natuur hetgeen volgens 1037 Against Animal Cruelty direct moet stoppen en de intensieve pluimveehouderij direct moet inkrimpen om verspreidingsgebieden te beperken.
bronnen:
Laat een reactie achter