Zondag op maandagnacht om klokslag 24.00 was 1037 Against Animal Cruelty weer aanwezig om inspectie uit te voeren op paardenmarkt Hedel. Naast ons liepen de organisatie Eyes on Animals en House of Animals ook hun jaarlijkse rondes over deze markt.
Zoals gewoonlijk staat er midden op de markt een kermis met veel lawaai, maar die mogen we nog redelijk stil noemen vergeleken met de feesttent direct aan de aanbindplaats voor paarden. De volume ging steeds harder en harder om het publiek waarvan deels goed bezopen te vermaken. De markt kwam erg laat op gang en stapte de eerste pony rond 1.00 uur de markt op, waarna zeer langzaam de handelaren hun paarden en pony’s kwamen lossen. In totaal zouden er 644 gelost zijn en mogelijk verhandeld een grove daling en zelf een halvering ten opzichte van het jaar 2019. Het goed aangeschoten publiek liep een lange tijd tussen de paarden te dansen en worpen hun lege plastic drankbekers tussen de paarden op het hooi naast hun snackafval.
Kansloze controles
Goed bedoelt werden er dit jaar zomaar de aanwezige verplichte chip in de paarden uitgelezen, hetgeen heel wat lijkt maar uiteindelijk kansloos en nutteloos leek. Een verplichte chip is verbonden aan een verplichte paardenpaspoort dat voor elk dier telt. Het slechts kijken of een dier een chip heeft zonder het bijhorende paspoort te controleren vinden wij dan geheel nutteloos. Dieren die ontvreemd zijn kunnen zo nog steeds verhandeld worden en verdwijnen naar het onbekende. Het is zeer belangrijk dat een paspoort gecontroleerd word. Tot onze stomme verbazing zagen we een handelaar lossen ( zie onze beelden) die een paard bezat waarvan de chip niet uit leesbaar was. Diverse pogingen gaven geen resultaat en dit gaf gezeik volgens één van de controleurs het dier mocht er eigenlijk niet op. Plots haalde de handelaar zijn eigen chiplezer erover en er was resultaat, terwijl bij herhaling de controleurs het zelf niet konden aflezen. Het zou gaan om een buitenlandse chip die niet altijd afleesbaar zouden zijn en het dier werd gewoon tegen de regels in toegelaten.
Medische controles waren ver te zoeken
Paarden mogen geen marktterrein betreden voordat het dier is gekeurd door een arts. Notabene heeft de organisatie destijds een convenant ondertekend met de twee andere grote markten Elster en Zuidlaren te samen met Eyes on Animals en De Dierenbescherming. Dit convenant verplicht deze markten op te treden ter voorkoming van dierziektes op de markt, naast eventuele kreupele dieren.
Echter het lossen vind midden op de handelsmarkt plaats en werd slechts alleen de chip uitgelezen, de aanwezige dieren geteld en afgerekend voor stalling van de dieren op de markt. Er was geen dierenarts te bekennen tijdens het lossen zowel vanuit de organisatie niet als vanuit de NVWA, deze die stelt altijd aanwezig te zijn maar er niet was. Het eventueel achteraf of later vroeg in de ochtend rond 7.00 uur controleren is dan te laat. Veel dieren staan dan al uren naast elkaar en kunnen de nodige ziektes overbrengen. Dieren zijn dan vaak al verhandeld of zelfs diverse keren verhandeld en verplaatst over de markt. Het lossen, medische controleren, chip uitlezen en controle op de paspoort zou allemaal moeten geschieden voor het betreden van het handelsterrein.
Dieren werden hard gestompt en geslagen
Zonder aanleiding maar ook al zou deze er wel zijn geweest werden dieren geslagen en gestompt waaronder vast op de neus. Hetgeen wij ten allertijden veroordelen om een dier te mishandelen om wat voor reden dan ook. Het respect hebben voor deze dieren is ver te zoeken en is het slechts handelswaar en verder niets anders op deze paardenmarkten.
Losgebroken paard in achtertuin
Een handelaar werd geattendeerd dat er een paard was losgebroken en in een achtertuin losliep. Die daarop andere handelaren benaderden, echter was het geheel onbekend van wie het dier was laat staan dat het dier vermist werd door iemand.
Welke mistanden mochten we niet zien?
Er werd door een zeer grote groep voornamelijk jongeren er van alles aan gedaan ter voorkoming dat er beelden werden gemaakt van paardenmarkt Hedel. Zowel de oprichtster van House of Animals als een medewerker van Eyes on Animals zijn bekende personen die aanwezig waren en steeds werden afgeschermd naast verbaal werden benaderd. Tevens een aanwezige cameraman die met hun mee liep kreeg het ook te voorduren. Wat was er te verbergen en wilde men niet dat de buitenwereld het zag? Waarom zoveel moeite doen om de markt nog slechter te maken dan die al is, want verbaal mensen lastig vallen was nu schering en inslag. Ondanks het afschermen lukte het de aanwezige dierenwelzijnsorganisaties om toch weer beelden te vergaren van misstanden en het nodige dierenleed wat op deze markten rond gaat. Het lijkt erop dat men zich er heel bewust van is dat ze de aanwezige dieren mishandelen en tekort doen in het onthouden van voedsel en water. Ja er lag redelijk veel ruwvoer/ hooi en was er water, maar dieren zo kort aanbinden dat ze er niet bij kunnen zet geen zode aan de dijk, en kunnen ze slechts toekijken hoe een geluksvogel wel bij het ruwvoer/hooi kon of een slok water kreeg.
Geen exportkeuring
Vanaf de markt was het niet meer mogelijk een exportkeuring aan te gaan om paarden te vervoeren naar het buitenland. Ook mochten paarden vanuit het buitenland niet de markt betreden hetgeen onder de nieuwe regelementen valt. Ondanks dat werden bergen met paarden verkocht aan veel buitenlanders waaronder Duitsers, Engelse, Bulgaren, Hongaren, Belgen, Polen etc. Hoe uiteindelijk deze paarden het land hebben verlaten blijft een grote vraag, en in hoeverre daarin handhavend in is opgetreden door de NVWA valt nog niet af te lezen. We hebben nog geen berichten ontvangen dat er boetes waren opgelegd zoals bij Zuid Laren waar men trachten paarden illegaal het land uit te krijgen.
Dieren uit buitenland in quarantaine
Ondanks de strengere regels voor import en export van paarden zijn er toch dieren uit het buitenland naar Hedel gekomen. Een enkeling had geen papieren bij zich. De organisatie krijgt veel vragen hoe het zit met het transport naar het buitenland.
De dieren moeten na aanschaf bij export ruim 48 uur in quarantaine volgens Europese wetgeving. Dat gebeurt daarentegen niet altijd, klinkt uit geluiden op de markt valt aftelezen in het Brabants Dagblad
Laat een reactie achter