1037 Against Animal Cruelty is blij dat tal van gemeentes hun verantwoording pakken om paasvuren af te schaffen voor dit jaar. Een juiste reden dat afwegend was maar er hadden ook andere redenen afwegend moeten zijn. Door de tragedie van het vreugdevuur van Scheveningen zijn gemeentes wakker geschud en zien ze in hoe gevaarlijk vreugdevuren kunnen zijn en nu helemaal met de droogte die aanhoudt. Helaas ziet 1037 Against Animal Cruelty dat slechts om die reden tal van paasvuren worden afgeschaft. Gemeentes zijn bang voor natuurbranden veroorzaakt door deze vreugdevuren waar paasvuren onder vallen. Fase 2 is afgekondigd voor de natuurbrandrisico’s. https://www.natuurbrandrisico.nl/
Vuur stoken of groenafval verbranden bij droogte
Bij droogte kan de Brandweer natuurbrandrisico fase 2 afkondigen. Houdt daarom de website www.natuurbrandrisico.nl goed in de gaten. Hierop kunt u zien hoe klein of groot het natuurbrandgevaar is in uw gebied.
Bij fase 2 gelden de volgende afstanden, naast de afstanden die eerder op deze pagina staan.
Maximale omvang brandstapel 0-5 m³
WINDSNELHEID AFSTAND TOT NATUURBRANDGEVAARLIJK GEBIED 4 m/s 50 meter 6 m/s 100 meter 8 m/s 150 meter 11 m/s 450 meter Maximale omvang brandstapel 5-25 m³
WINDSNELHEID AFSTAND TOT NATUURBRANDGEVAARLIJK GEBIED 4 m/s 100 meter 6 m/s 150 meter 8 m/s 200 meter 11 m/s 500 meter https://www.winterswijk.nl/Inwoners/Afval/Vuur_stoken_snoeihout_paasvuur_verbranden
1037 Against Animal Cruelty ziet, blijkende uit de verleende vergunningen dat bij extreme droogte (Fase 2- extra alert) het paasvuur geen doorgang mag hebben en dus niet mag worden ontstoken. Dit omdat het gevaar voor natuurbranden door mogelijk vliegvuur niet in te schatten valt. Tot heden zijn bijna alle provincies waar paasvuren worden gehouden in fase 2 beland. We zien dat gemeentes een zwak hebben voor paasvuren en laten ondanks hun eigen reglementen het paasvuur gewoon doorgaan in een aangepaste vorm. Een verbod voor ontsteking bij fase 2 wordt geschonden door de gemeente zelf die nu toch een doorgang verleend om traditie in ere te houden.
14 Dagen kans op rookontwikkeling
Dat men zowel mens als dier 14 dagen lang last kan hebben van lichte tot zware rookontwikkelingen mag nog steeds geen afwegend belang zijn voor gemeentes om zorg te dragen dat paasvuren van formaat moeten inkrimpen tot beheersbare vreugdevuren die snel gedoofd kunnen worden.
RIVM is afgelopen jaar bezig geweest om de schade op te nemen veroorzaakt door de vrijgekomen fijnstof van vreugdevuren dit wat door tal van plaatselijke politieke partijen niet in dank werd afgenomen https://www.rivm.nl/nieuws/rivm-berekent-emissies-door-paasvuren.
Ook dit jaar zal RIVM bij de paasvuren metingen verrichten op gebied van fijnstof en naar zogenoemde polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs). Deze stoffen, die kanker kunnen veroorzaken, ontstaan als organisch materiaal op hoge temperaturen verbrandt. Deze stoffen komen via inademing of via de huid het lichaam binnen. Maar net als bij PAKs is ook bij fijnstof sprake van een forse piek, geconcentreerd in een drietal dagen. De vreugdevuren stoten in die korte tijd evenveel fijnstof uit als alle andere vervuilers samen, aldus het RIVM in een verklaring. https://www.rtvoost.nl
Na deze 14 dagen moet het vuur volledig gedoofd zijn en mag het niet meer branden. De te verbranden materialen moeten dan volledig verbrand zijn. Dit zijn voorschriften die in tal van verordeningen te lezen valt bij tal van gemeentes waar paasvuren worden gehouden.
Traditie gaat voor wetgeving
Dat bij de traditie van vreugdevuren veel wettelijke bepalingen van tafel worden geschoven mag zorgelijk heten. Er zijn uitzonderingen gemaakt in de wet om de traditie niet te schaden. Één van die uitzonderingen is het verbod op verbranden van snoeiafval tijdens het broedseizoen. Gemeentes geven massaal toestemming om juist midden in het broedseizoen speciaal voor de traditie vergunning te verlenen om kleine tot zeer grote vreugdevuren te mogen ontbranden.
Klagen omdat men last ondervindt door paasvuren wordt beschermd door art 4:8 algemene wet bestuursrecht waardoor klachten niet in behandeling worden genomen indien men geen belanghebbende is. https://maxius.nl/algemene-wet-bestuursrecht/artikel4:8
De natuur is plaatselijk belang tijdens vreugdevuren
Dit zelfde geld voor klachten van natuurbeschermers of liefhebbers die vertoeven of opkomen voor de natuur, de klachten worden van tafel geveegd wegens artikel 4;8 AWB. Woont u niet in de gemeente waar de klacht onder valt dan dient u uw mond te houden en niet te klagen. Tijdens het opbouwen of ontsteken van vreugdevuren is de natuur blijkbaar een plaatselijk belang geworden.
1037 Against Animal Cruelty had bij tal van gemeentes bezwaren ingediend en had zelfs beroep gedaan op handhaving van de provincies. Art 4:8 AWB is plots zwaar wegend geworden tijdens paasvuren waardoor tal van klachten niet eens behandeld worden. Het rest van het jaar ondervind 1037 Against Animal Cruelty GEEN last van artikel 4:8 AWB over al het geen waar wij klachten of bezwaar tegen indienen in het land.
Traditie hoever wil je die bescherming?
Moet vermaak doorgang blijven vinden ten koste van wettelijke overtredingen, waarbij dieren en mensen worden geschaad, bodem en lucht wordt vervuild. Wanneer gaan we handhaven en er op toezien dat paasvuren geen maanden van te voren opgebouwd kunnen worden omdat deze een thuishaven worden voor dieren. Een kleiner paasvuur binnen twee dagen opbouwen moet toch voldoende zijn voor het vermaak. Er vonden in 2017 maar liefst 443 paasvuren plaats in Nederland waarvan 116 in Drenthe, 110 in Gelderland, 172 in Overijssel, 12 in Friesland en 33 in Groningen.
Laat een reactie achter