1037 Against Animal Cruelty nam na een lange poos van rust weer eens een kijkje op de Elster paardenmarkt dat in de vroege maandagochtend om klokslag 5 uur begon. En daar zagen we helaas wederom tal van misstanden of zeer schokkende gebeurtenissen voorbijkomen.
Vanaf middennacht stonden de eerste handelaren al geparkeerd om vervolgens 5 uur lang met een beladen trailer te wachten tot het klokslag 5 uur werd om het markt terrein op te mogen. Bedenk even dat veel van deze handelaren van ver komen of zelfs uit aangrenzende landen en dus hun paarden, pony’s of ezels al uren in de trailer hebben staan voordat ze de markt bereiken. Al met al staan de dieren dan netjes gestald of gepropt zoals hieronder al die tijd in de trailer zonder water voorziening te wachten om verhandeld te worden aan welwillende of slachthandelaren.
“Als de dierenarts hem wil doodschieten dan is dat maar zo, ik zie dat niet meer goedkomen”.
Dat het roekeloos rijden met dieren vaak mis gaat is bekend, met de regelmaat kantelt er een vrachtwagen met vee, of zakt zoals voor kort een paard door de bodem van de trailer tijdens het rijden op de snelweg dat uiteindelijk door zijn zeer ernstige verwondingen het leven moest laten. En ook afgelopen maandag ,met een gearriveerd paardentransport waarbij het goed mis was gegaan. Helaas met pijn in ons hart was 1037 Against Animal Cruelty getuigen van een paard dat tijdens transport door zijn poten is gezakt en niet meer overeind kon komen. Een prachtig mooi dier dat nog zo graag wilde leven maar slachtoffer werd van de waanzin van deze handelsmarkten en bezweek door zijn transport naar de handelsplaats. Er werd vrij snel besloten dat het dier dood geschoten moest worden en daarom werden er snel zwarte schermen geplaatst om het aankomende noodlot van het dier voor de bühne af te schermen. Alles werd in werking gesteld om te voorkomen dat er ook maar iets naar buiten kwam of zichtbaar werd. Vrij snel kwam een opgeroepen slager met een schietpen om het dier door het hoofd te schieten, om vervolgens het dier snel in de koelwagen te takelen. Binnen een enkele minuut was de slager vertrokken met een lang spoor van bloed over de straat druipend uit de koelwagen als stille getuige van het noodlot van dit prachtige dier.
Het getuigd weer eens dat deze bizarre markten ten einde moeten komen.
1037 Against Animal Cruelty pleit al jaren voor voorlopige verbeteringen met als doel een einde aan deze bizarre markten. Dierenwelzijn blijft een drama op deze markten hoe graag de welwillende organisaties ook willen en smeken aan de handelaren protocollen te volgen, er wordt simpelweg geen gehoor aangegeven, of goed verzonnen protocollen worden kansloos uitgevoerd door de organisatie zelf.
Er is een verplichte chip controle, daarnaast dienen handelaren verplicht papieren in te vullen welke paarden ze op de markt aanvoeren en/of afvoeren. Het is natuurlijk heel leuk, om te kijken of een dier een chip heeft, maar als deze niet wordt gecontroleerd in een bijhorende paspoort is het systeem kansloos. Ook verplichte ingevulde documenten van aanvoer van paarden of afvoer van paarden werden amper tot niet gecontroleerd. Je kunt je dan afvragen of deze handelaren zich op juiste wijze hebben vermeld op het formulier, de hoeveelheid aangevoerde of afgevoerde paarden kloppen en/of bijhorende chipnummers overeenkomen op de verplichte papieren. Nog de dierenarts, de organisatie, de beveiliging en de toekijkende NVWA controleerde amper tot geen van de papieren en daarom is het hiermee een kansloos systeem, waardoor zwart handel voortleeft. Men maakt zich slechts druk of er een papiertje in de gestalde brievenbus is gedaan waarin de verplichte documenten gedeponeerd moeten worden, maar wat er nu daadwerkelijk opstaat controleert dus niemand. Vandaag de dag weet bijna niemand waar de paarden blijven en/of vertoeven of waar ze vandaan zijn gekomen. De algehele controle is ver te zoeken op deze markten in dit kansloos systeem .
Maar er waren ook pluspunten te noemen
- De meeste paarden stonden ruim aangebonden zodat ze de grond konden bereiken.
- Er was redelijk ruim hooi neergelegd voor de paarden, echter smulde dit zo lekker dat dit tegen 7.00 uur al op was. Een enkele handelaar maakte gebruik van het extra aangeboden hooi.
- Omdat de handelaren vertikken water te geven zijn er watermeisjes ingezet.
- Was het pad bestrooid met zand tegen uitglijden.
- Was de markt doorgeschoven, waardoor de paarden niet meer voor het lawaaierige horeca stonden.
- Is er veel gedaan om bezoekers veilig te scheiden van paarden en handelaren.
- Werd er rekening gehouden met het weer, waardoor de markt is ingekort wegens eventueel te verwachtte warmte.
- Begon de markt pas om 5.00 uur in de ochtend in plaats van vroeger om 1.00 uur waardoor de paarden minder lang op het marktterrein staan.
J de nijs zegt
Dat moet stopen dat is DIERENLEED