De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ( NVWA) ziet naar aanleiding van onze tweede beklag over slachthuis Peter Konijn BV en spelprogramma Inkt Master in de lage landen wederom geen strafbaar feit.
Spelprogramma Inkt Master in de lage landen heeft een tv opname gedaan in het slachthuis van Peter Konijn BV te Velserbroek, om daar een groep tatoeëerders een strijd met elkaar aan te laten gaan wie de beste tatoeëerder van de eerste speldag is. De tatoeëerders moesten tatoeëren op net geslachte varkens in het slachthuis van Peter Konijn BV.
Het is voor de wet verboden een dier te doden anders dan voor consumptie of voor een product. Het gaat hier om een spelshow en er word dus een strafbaar feit gepleegd.
Artikel 2.10. Doden van dieren
1.Het is verboden om dieren behorend tot bij algemene maatregel van bestuur aangewezen diersoorten of diercategorieën te doden, behoudens in gevallen waarin een dier wordt gedood voor de bedrijfsmatige productie van dierlijke producten of in bij of krachtens algemene maatregel van bestuur aangewezen gevallen.
Het is verboden in een slachthuis andere handelingen uit te voeren dan waar het voor het dient (het slachten), en onder de juiste hygiëne die de overheid daar voor heeft vast gesteld. http://wetten.overheid.nl/BWBR0018823/2016-02-19 Het uitvoeren van tatoeage opdrachten te midden van het slachthuis valt dus buiten het slachtprotocol, daarbij is de inkt schadelijk en zelfs kankerverwekkend. https://nos.nl/artikel/2158779-nog-steeds-kankerverwekkende-stoffen-in-tatoeage-inkt.html Ook hierin zijn dus strafbare feiten gepleegd. Ook rustte ons de vraag waar de varkens gebleven waren, zijn ze verwerkt tot voedsel of verwerkt in distributie. Let wel bij distributie praten we vanwege deze inkten over chemisch afval. Bij verkeerd of onjuiste verwerking gaat het dus om strafbare feiten. De varkens bleken verwerkt te zijn als dierlijk bijproduct. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dierlijke-bijproducten/de-3-categorieen-dierlijke-bijproducten/categorie-3-materiaal. (Ze zijn dus verwerkt voor diervoer), wat een strafbaar feit is.
Omdat de NVWA de eerste klacht niet juist had behandeld, hebben wij wederom de klacht ingediend op 27 september 2017. Het antwoord blijft wonderbaarlijk. Wij citeren hieronder het schrijven van de NVWA.
Geachte heer,
Op 27 september 2017 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een melding van u ontvangen en naar aanleiding hiervan delen wij u het volgende mee.
Allereerst bieden wij onze excuses aan voor de trage schriftelijke afhandeling.
De inspecteur van de NVWA, die naar aanleiding van uw vorige melding met referentie….. bij het door u genoemde bedrijf een onderzoek heeft ingesteld, heeft aangaande uw melding geen overtreding vastgesteld. Voor de inspecteur was er dan ook geen reden om een maatregel te nemen tegen het bedrijf.
Daarnaast delen wij u het volgende mee. Voor de Tv opname is gebruik gemaakt van een aparte ruimte, die volledig afgescheiden was van de productieafdelingen. Het vlees van de getatoeëerde dieren was niet bestemd voor menselijke consumptie en is volgens de regels afgevoerd als dierlijk bijproduct. Hierdoor was er geen risico voor contaminatie en geen gevaar voor de voedselveiligheid.
Wij vertrouwen erop dat wij u met deze brief voldoende hebben geïnformeerd.
Met vriendelijk groet,
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Laten we eens kijken wat er klopt aan het schrijven van de NVWA . 1037 Against Animal Cruelty heeft een screenshot gemaakt uit de beelden die op Youtube staan, we zullen de beelden beschrijven.
Zoals we duidelijk bij deze foto zien, zien we de ribben van de varkens hangen achter een gedood varken die getatoeëerd word, die gebruikt worden voor menselijke consumptie.
Ook op deze foto zien we duidelijk de ham stukken hangen die gebruikt worden voor menselijke consumptie achter een gedood varken waar een tatoeëerder op aan het tatoeëren is. Wat was de tekst ook alweer van de NVWA. Voor de Tv opname is gebruik gemaakt van een aparte ruimte, die volledig afgescheiden was van de productieafdelingen. Het vlees voor consumptie doeleinde hangt gewoon naast de tatoeëerders. Zie ook de bovenste foto. 1037 ziet dus geen speciale volledig afgescheiden ruimte.
Dat de lezing van de NVWA niet klopt mag ook wel duidelijk zijn uit deze volgende beelden. Op dit beeld ziet u bij de snijafdeling nog in de tatoeage ruimte 4 halve varkens hangen (midden achterin)
Bij deze foto zien we dat deze 4 halve varkens weg zijn en waarschijnlijk naar de productieafdeling zijn die u daar achter ziet om versneden te worden.
Op elke foto is zeer duidelijk te zien dat het geen volledige afgescheiden ruimte was, elke ruimte was open en verbonden met elkaar. Varkens die net versneden moesten worden hingen een poos tussen de tatoeëerders, en versneden dieren (waaronder ribben en ham stukken) hingen tijdens de gehele opname in deze koelcel te midden van de tatoeëerders, die ook nog eens onvoldoende aan de persoonlijke hygiëne protocollen voldeden, waaronder haar bedekking, kleding (jassen) die buiten gedragen zijn. (1 deelnemer had zelfs een bontkraag aan), de jury voldeed helemaal nergens aan. Daarbij dat deze versneden dieren bloot gesteld stonden aan tatoeage inkten. De vloer was totaal niet afgedekt, camera’s waren niet ingepakt en zo kunnen we nog wel een poos door gaan. Maar de NVWA ziet geen strafbaar feit.
Dat de dieren geheel onjuist verwerkt zijn en als dierlijk bijproduct zijn verwerkt (getuigschriften hiervan ontbreken dat het echt zo is) baat de NVWA ook geen zorgen. Ze zijn nu verwerkt voor diervoer. Het kan zomaar zijn dat uw hond of kat deze giftige stoffen op eet.
Het is te triest voor woorden dat de NVWA klachten steeds maar weer weg wimpelt en onjuist behandeld (laat staan dat ze behandeld worden), en de voedselveiligheid hiermee in gevaar brengt zowel voor mens als dier.
Nog erger vinden wij dat de NVWA keihard ontkend terwijl de beelden het tegenbewijs leveren dat er wel degelijk een reeks aan strafbare feiten worden gepleegd.
Wij zullen de vervolg stappen gaan zetten tegen de NVWA en tegen Peter Konijn BV……word wederom vervolgd.
Laat een reactie achter