1037 Against Animal Cruelty heeft vandaag haar 2de ronde gemaakt bij de opbouw van paasvuren. De controle ronden worden door ons uitgevoerd om te kijken of er dieren gaan nestelen in de paasvuren, waarna wij direct aan de bel gaan trekken ter voorkoming dat het paasvuur wordt ontstoken.
Hengelo Gelderland
Zoals vandaag zagen wij in Hengelo Gelderland een kleinere paasvuur liggen op een locatie waar verleden jaar ook een paasvuur naast een paar pony’s werd ontstoken. We zagen bij dit paasvuur de eerste eksters, die een beschermde status hebben, druk bezig zijn op en tussen de takken. In de loop van de dagen zullen wij in de gaten houden of er geen nesten worden gebouwd in dit paasvuur of dat er gronddieren, waarvan vele met beschermde status, zich gaan nestelen.
Espelo
We zijn verder naar achter gereden om nogmaals een bezoek te brengen aan de 2 grootste paasvuren van het land: Espelo en Dijkershoek. In Espelo zagen we een groot bord met regels staan waarvan één van de regels is dat de takken niet dikker mogen zijn dan 30 cm. 1037 Against Animal Cruelty zag boomstammen in de paasbult of naast de paasbult liggen om toegevoegd te worden aan het paasvuur terwijl dit verboden is.
We zijn bij paasvuur Espelo naar achteren gelopen in een bosrijk gebied waar wij al lopend een filmpje hebben gemaakt om aan te tonen hoe dicht dit paasvuur op een bosrijk gebied staat. Vele van ons zullen de beelden van het Vreugde vuur in Scheveningen niet zijn vergeten waar het goed mis ging. Echter was de afstand tot de gebouwen daar veel groter dan het paasvuur Espelo staat opgesteld bij een bosgebied.
Hieronder een overzicht voor het verbranden van groenafval bij kleinere hoeveelheden tot 25 m³, echter gaat het bij paasvuren om honderden m³ tot duizenden. Een gemiddeld klein paasvuur bestaat al snel uit 300 m³ snoeiafval. Bij het paasvuur van Espelo spreken we al snel over 6000 m³ en Dijkershoek zit daar net iets onder.
Vuur stoken of groenafval verbranden bij droogte
Bij droogte kan de Brandweer natuurbrandrisico fase 2 afkondigen. Houdt daarom de website www.natuurbrandrisico.nl goed in de gaten. Hierop kunt u zien hoe klein of groot het natuurbrandgevaar is in uw gebied.
Bij fase 2 gelden de volgende afstanden, naast de afstanden die eerder op deze pagina staan.
Maximale omvang brandstapel 0-5 m³
windsnelheid afstand tot natuurbrandgevaarlijk gebied 4 m/s 50 meter 6 m/s 100 meter 8 m/s 150 meter 11 m/s 450 meter Maximale omvang brandstapel 5-25 m³
windsnelheid afstand tot natuurbrandgevaarlijk gebied 4 m/s 100 meter 6 m/s 150 meter 8 m/s 200 meter 11 m/s 500 meter https://www.winterswijk.nl/Inwoners/Afval/Vuur_stoken_snoeihout_paasvuur_verbranden
In een aangrenzend bos zien we een kaalslag van bomen. Er is veel weggesnoeid en het lijkt erop dat deze jonge boompjes mogelijk zijn gesnoeid voor het paasvuur van Espelo, maar weten dit nog niet zeker. Hierover moet ons team nog navraag doen. Maar blijkende ons filmpje wijst het erop dat de jonge boompjes worden toegevoegd aan het paasvuur.
Dit soort gelijke beelden komen we ook tegen aan de overkant van de weg bij het paasvuur van Espelo. We zien daar karren vol met groen staan in een beschadigd akkerland. Veel takken liggen daar onttrokken uit bosrijke gebieden. Echter ook moeten we hier kijken waar het groen naar toe gaat. Het lijkt erop dat we deze karren mogelijk weer terug zien bij de bouwers van Dijkerhoek.
Dijkerhoek
Soort gelijke karren zien we hier bij de bouwers staan van Dijkerhoek die we ook iets eerder aan een bosrand zagen staan waar veel bomen waren gekapt. Veel onverkochte kerstbomen liggen klaar om toegevoegd te worden.
Men laat containers met kerstbomen en overig snoeiafval aanrukken en maakt speciale afspraken met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer om aan resthout te komen. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn dan ook beide ondertekenaars geweest om paasvuur Espelo op de inventarislijst te laten bijschrijven van het immaterieel erfgoed.
Er lagen kleine kerstbomen met kluit in een plastic pot. De potten en verpakkingsmaterialen van de kerstboompjes waren niet verwijderd maar op een onbeheerde voormalige brandstapel gegooid wat nog stond te smeulen en dit pal naast een plek waar veel bomen staan en waar we de dag ervoor nog reeën zagen lopen. Helaas was er niemand aanwezig.
Landbouwschade
Akkerland, waar boeren zich normaal gesproken zorgen maken als daar een paar ganzen eten, een paar koppels zwanen op vertoeven of een paar reeën lopen, mag er nu een gedeelte gebruikt en beschadigd worden voor het paasvuur. Al deze dieren moeten wijken en of gedood worden omdat het landbouwschade is. De boeren lijden verliezen door deze dieren en claimen geld bij de provincies wegens misgelopen inkomsten. Echter tot een half jaar het land bezet houden voor de opbouw van een paasvuur heet geen landbouwschade.
Waterwinningsgebied
Omdat er niemand was vertrok het team van 1037 Against Animal Cruelty weer. We vervolgde onze weg om te zoeken naar de volgende locatie vlak bij Ligtenberg en om daarna door te reizen naar Lochem. In dit dorpje worden maar liefst 14 paasvuren gehouden Lochem/CVDR613626.html. En dan kom je direct om de hoek ineens dit bord tegen. Een waterwingebied. Een beschermd gebied dat pal naast het paasvuur van Dijkerhoek op letterlijke steenworp afstand ligt. Paasvuren van dit formaat zorgen voor bodem vervuiling. Grond waarop jaren achtereen een paasvuur is gehouden, wordt zelfs aangemerkt als verdachte of vervuilde bodem. Bij onderzoek kan een gemeente of milieudienst eisen dat de bodem gesaneerd wordt op kosten van de grondeigenaar. https://www.boswachtersblog.nl/
Drinkwater en Grondwater
Overijssel haalt drinkwater uit 23 Overijsselse grondwatergebieden. Deze gebieden zijn beschermd. Met de Reflect-methode kunt u zien wat er wel en niet mag in een beschermd gebied voor drinkwater. Voorbeelden van ideeën en mogelijkheden staan op www.jijenoverijssel.nl. en Win-win water.
Zoektocht drinkwatercapaciteit Twente
Als we niets doen, komt er in de toekomst een tekort van 5 à 7 miljoen m³ drinkwater in Twente. Daarom is de provincie Overijssel, samen met Gelderland, drinkwaterbedrijf Vitens en de waterschappen Vechtstromen, Rijn & IJssel en Drents Overijsselse Delta, op zoek gegaan naar geschikte nieuwe drinkwaterwingebieden. http://www.overijssel.nl/thema’s/water/waterprojecten/zoektocht
informatie over de waterstand en kwaliteit van het grondwater vindt u via www.dinoloket.nl.
Drinkwaterbedrijf Vitens maakt zich al zorgen wegens een tekort aan drinkwater. Steeds meer waterwinningsgebieden worden gesloten door vervuiling van akker/landbouw. Wonderbaarlijk verleend gemeente Rijssen Holten een vergunning aan de bouwers van Paasvuur Dijkerhoek op een grondgebied dat verbonden ligt met een waterwinningsgebied. Het team van 1037 Against Animal Cruelty heeft ondertussen bij Vitens een melding van zorg uitgedaan. Tevens heeft ons team navraag gedaan bij waterschappen die te kennen hebben gegeven dat op of direct naast waterwinningsgebieden het VERBODEN is snoeiafval te ontbranden. De Partij van de Dieren in provincie Overijssel is op de hoogte gesteld in de bevindingen die wij hebben gedaan. Vitens is de situatie aan het bekijken na aanleiding van onze bevindingen omdat het om een direct naastgelegen perceel gaat. Op de beschermde waterwingebieden is er geen enkele uitzondering mogelijk om snoeiafval te mogen ontbranden. Omdat het perceel direct verbonden is is er een landgrens bovengronds, maar hoe zit dat ondergronds? Regenwater kent onder de grond geen landgrenzen en vervolgt daar zijn eigen weg. Het vervuilde water, door het paasvuur, kan zich dan mogelijk vermengen met het waterwinningsgebied. 1037 Against Animal Cruelty heeft dan ook vragen hierover gesteld aan Vitens waarover wij nog op antwoorden zitten te wachten.
Artikel 13 wet bodembescherming
Ieder die op of in de bodem handelingen verricht als bedoeld in de artikelen 6 tot en met 11 en die weet of redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat door die handelingen de bodem kan worden verontreinigd of aangetast, is verplicht alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevergd, teneinde die verontreiniging of aantasting te voorkomen, dan wel indien die verontreiniging of aantasting zich voordoet, de verontreiniging of de aantasting en de directe gevolgen daarvan te beperken en zoveel mogelijk ongedaan te maken. Indien de verontreiniging of aantasting het gevolg is van een ongewoon voorval, worden de maatregelen onverwijld genomen.https://wetten.overheid.nl/BWBR0003994/2017-01-01#HoofdstukIII
5. Bodemverontreiniging
5.1* Indien verontreiniging van de grond en/of het grondwater optreedt of is opgetreden, dan wel wordt vermoed, dient de houder van de ontheffing deze verontreiniging terstond te melden aan burgemeester en wethouders.
5.2 Direct na de in voorschrift 5.1 bedoelde melding dient de grond en/of het grondwater van het terrein te worden onderzocht. De resultaten hiervan dienen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk twee maanden daarna, aan burgemeester en wethouders bekend te worden gemaakt.
5.3 Bij verontreiniging van de grond en/of het grondwater dient de oorzaak van de verontreiniging zo spoedig mogelijk te worden weggenomen. De verontreinigde grond en/of het verontreinigde grondwater moet overeenkomstig de aanwijzingen van burgemeester en wethouders en in overeenstemming met het bepaalde in artikel 13 van de Wet bodembescherming (zorgplicht) door de houder van de ontheffing worden verwijderd, gesaneerd of zoveel mogelijk ongedaan worden gemaakt. https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl
Traditie
Er vonden in 2017 vele honderden paasvuren plaats in Nederland: 116 in Drenthe, 110 in Gelderland, 172 in Overijssel, 12 in Friesland en 33 in Groningen.
De overheid zelf schrijft m.b.t. dit ontheffingenbeleid: “Het verbranden van afvalstoffen buiten inrichtingen (NB snoeihout en afgedankt hout zijn volgens de wet milieubeheer afvalstoffen) gebeurt niet onder ideale omstandigheden. Een onvolledige verbranding door een te lage temperatuur is het gevolg, waardoor er aanzienlijk meer schadelijke stoffen ontstaan. Het betreft NOx, SOx, CO, CO2, CH4, PAK’s, kwik en roet. De uitstoot van deze stoffen neemt met een factor 100 à 1.000 toe in vergelijking met verbranden in een afvalverbrandingsinstallatie. Reden genoeg om een zéér terughoudend ontheffingenbeleid te hanteren.” https://houtrookvrij.nl/2017/04/
Kennelijk is traditie belangrijker en moet dit voorrang hebben in plaats van zorg te dragen dat ons drinkwater schoon blijft, de lucht niet wordt vervuilt en het milieu niet wordt aangetast en dat tal van diersoorten naast insecten niet de dood hoeven te bekopen die zich hebben genesteld in deze paasbulten.
Oppepper voor traditioneel paasvuur
Coevorden komt bouwers van paasvuren wat tegemoet door meer takken beschikbaar te stellen. Die klagen over een gebrek aan snoeihout van de gemeente. Een motie van het CDA om meer snoeihout beschikbaar te stellen werd dinsdagavond door alle fracties ondersteund.Takken zijn er minder omdat snoeihout de laatste jaren wordt versnipperd. Dat scheelt Coevorden transport en bovendien levert het brandstof op. Wethouder Jeroen Huizing (CDA) noemde de paasvuren een mooie volkstraditie, die volgens hem onder druk staat ‘omdat de Randstad-elite zich erin mengt’. “Maar we laten we ons de paasvuren niet afnemen.https://www.focuscoevorden.nl
Zoals bovenstaande artikel al aangeeft zal het CDA zich blijven verzetten om de jeugdige paasvuur bouwers hun traditie niet af te pakken en ziet het CDA liever dat de bodem, lucht en het milieu vervuild worden en eventuele dieren sterven in het vuur, dan een traditie een halt toe te roepen.
Laat een reactie achter