De Voorschotense Paardendagen zitten er weer op. 1037 Against Animal Cruelty is aanwezig geweest om te kijken of er verbeteringen waren.
Bij aankomst zagen we dat er een pony werd geslagen met een stok, we zien ook dieren gelost worden uit vrachtwagens zonder zijschotten wat een vereiste is, paarden kunnen zonder deze schotten verkeerd afstappen en zich zo verwonden.
Onze vervolg controle was de controlepost, die relatief weinig voorstelde. waar verleden jaar nog paarden op een aanwezige chip gecontroleerd werden en de paarden redelijk nagekeken werden, bekeek nu slechts de aanwezige dierenarts het van een afstandje.
Art 3.14, zesde lid (Bhvd): Degene die een tentoonstelling, beurs of markt, als bedoeld in artikel 3.7, tweede lid, organiseert, draagt zorg voor een veterinaire gezondheidscontrole van de dieren voordat toegang wordt verstrekt en laat geen dieren toe verdacht van een besmettelijke ziekte of dieren met klinische verschijnselen van een besmettelijke ziekte.
Indien de dieren amper tot geen gezondheidscontrole krijgen gaat men voorbij aan Art 3,14 en kan men er zo zorg voor dragen dat er dieren besmet raken.
Gestolen dieren kunnen vrij verhandeld worden
De chip uitlezing die gekoppeld staat aan het paspoort is zeer belangrijk. Zo kan worden voorkomen dat er dieren op de markt terecht komen die illegaal verhandeld/ tentoongesteld worden of dat gestolen dieren verdwijnen.
Onze inspectie ging verder op de markt. Gelijk viel ons op dat er geen water aanwezig was. Nergens was er een aanduiding te vinden waar eventueel water getapt kon worden. Na enige tijd zoeken zagen wij midden in een terras per toeval de watervoorziening met een paar kuipen en emmers staan.
Verplichte watervoorzieningen en minimaal eens per 2 tot 4 uur gericht water aanbieden, bij warm weer frequenter;
Dit is een regel uit het dierenwelzijnsprotocol van de Voorschotense Paardendagen. http://www.voorschotensepaardendagen.nl/de-voorschotense-paardenmarkt-en-dierenwelzijn/ Tijdens onze aanwezigheid werden de dieren niet voorzien van water. De Organisatie drong er helaas bij de handelaren ook niet op aan om de paarden te voorzien van water, laat staan dat het duidelijk zichtbaar was waar water voor de paarden te vinden was. Let wel: de tonnen en emmers stonden midden op een terras.
Het onthouden van zorg is strafbaar gesteld in artikel 2.2.8 van de Wet dieren.
Organisatie stelt zich niet verantwoordelijk voor de paarden
Dit komen we steeds weer tegen op paardenmarkten waarin de organisatie zich niet verantwoordelijk stelt. Natuurlijk zijn de handelaren zelf verantwoordelijk. Maar is de organisatie die toezichthouder is er ook niet verantwoordelijk voor er op toe te zien dat de opgestelde protocollen worden nageleefd? Maar als de organisatoren daar zelf paarden hebben staan en ook deze niet van water voorzien wie moeten we dan nog aanspreken? Het is de vraag hoe de vergunning verlener hiermee omgaat, in dit geval de burgemeester. Art 2.2.8 is in overtreding.
Helemaal als ook nog de overige paarden, pony’s en ezels zijn “ingehuurd” door de organisatie. Het is dan wel een verkapselt systeem en noemt men het een aanvoerpremie. Een ieder die een paard, pony of ezel naar de markt brengt krijgt daarvoor een vergoeding naast ook nog eens een reisvergoeding.
In 2018 werd door de Voorschotense Paardendagen betaald een vergoeding van:
17,- euro per paard
10,- euro per pony of veulen
Plus variabele kilometertoeslag http://www.voorschotensepaardendagen.nl/organisatie/
Extra loterij voor de handelaren
Naast de aanvoer premie en reiskosten vergoeding is er ook nog eens een loterij voor de handelaren die extra geld kunnen winnen. De burgemeester trekt drie loten uit de bak, met uitzondering van de paarden van de organisatoren die niet mogen mee doen met de trekking.
Maar mogen deze loterijen wel volgens de wet. Het is wederom een verkapselde constructie om een dier te verloten. Met geld kan een aankoop van een dier gedaan worden. Artikel 2.13. Wet dieren stelt een verbod op het gebruik van dieren als prijs
Het is verboden dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken naar aanleiding van wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen
In de Wet dieren, die ook voor dit onderwerp van kracht wordt, staat dat het niet alleen verboden is om dieren aan te bieden ‘bij’ wedstrijden, verlotingen en dergelijke, maar ook ‘naar aanleiding van’. De passage uit de GWWD werd namelijk ontdoken door niet meer dieren als hoofdprijs uit te loven, maar een tegoedbon beschikbaar te stellen. De rechter verbood deze ‘u-bocht’ al naar aanleiding van een zaak die door een manege in Assendelft was aangespannen tegen de staatssecretaris van Economisch Zaken. https://www.openkamer.org/kamervraag/2011Z16965/
Zogende dieren
Art 3.12, eerste lid onderdeel d, en tweede lid (Bhvd): Degene die een tentoonstelling, beurs of markt als bedoeld in artikel 3.7, tweede lid, organiseert, draagt zorg voor geschikte huisvesting van dieren gedurende de tentoonstelling, beurs of markt, die voldoet aan de artikelen 1.5 tot en met 1.8 en het eerste lid, met dien verstande dat dieren als bedoeld in onderdeel d niet worden toegelaten. Volgens onderdeel d betreft dit een hoog drachtig of zogend dier.
Op bovenstaande foto lag de veulen uitgeput op de grond, gelijk wat we vorig jaar ook zagen. Nog steeds zien we jonge zogende dieren op de markt staan van amper twee maanden oud. Nog steeds gaat de organisatie voorbij aan Art 3,12 en ziet liever deze zogende dieren binnenkomen als publiekstrekkers.
Pluspunten
- Dieren hadden rijkelijk hooi tot hun beschikking
- Meeste dieren stonden juist aangebonden, zodat ze konden eten.
- Goede ondergrond tegen wegglijden
Corrie zegt
Stop deze dierenmishandeling.
dierenbeulen
Jolanda Vellinga zegt
Beste,
Dit kan echt niet dieren hebben net als mensen ook gevoel. Ze verdienen verzorging en respect.
Ellis de Wal zegt
Vroeger nam mijn moeder ons in vakanties naar de veemarkt, als uitje. Ook heel cruel, ze zag dat toen niet. Varkens geladen met stroomstoten, die gilden dan. De kalfjes die eindeloos aan je handen zogen. Ondertussen zijn we heel anders bewust. Dit soort plekken zijn geen uitjes, maar centrums van cruelty. Geen goede plekken om kinderen mee naartoe te nemen heel slecht voorbeeld van hoe je met dieren omgaat!
an zegt
en nu deze misstanden voor de zoveelste keer zijn gedocumenteerd…wat gaan jullie dan nu doen?
Ik neem aan dat er stappen volgen?
gang naar de rechter?
bezwaar aantekenen bij de burgemeester zodat er geen volgende markt komt (tenzij alle regels nageleefd worden)
dierenpolitie …is het te laat voor
LID…is het ook te laat voor
vraag Dion Graus om hulp, wellicht dat die nog iets kan doen (kamervragen)
maar ja, als iedereen de wetten aan zijn laars lapt wat blijkbaar de nieuwe mode is…
dan zul je bij een volgende keer met LID en dierenpolitie klaar moeten staan
André zegt
Er wordt beweerd, dat vanaf 1.07 min in het filmpje sprake zou zijn van oude beelden. Is dat zo en zo niet, hoe valt dit te weerleggen? Los van het feit dat, of het nu oude beelden zijn of niet, de geconstateerde wettelijke overtredingen natuurlijk niet goed te praten zijn.
1037 zegt
André bedankt voor u schrijven. Nee de beelden zijn echt van deze markt, We hebben ook tal van foto’s etc. waarop desgewenst de foto info afgelezen kan worden met exact de tijd, datum, lens info etc.. We hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Toos zegt
Hier kan ik heel kwaad om worden hoe ze met de dieren omgaan en beseffen ze wel dat dieren ook pijn voelen, in de stres raken door jullie soort mensen , maar eigenlijk kan ik jullie geen mens en noemen , maar jullie zijn beesten , monsters wat jullie allemaal aanrichten bij de dieren, ik haat dierenbeulen . Stoppen hiermee met het dierenleed .