Rijtuigen met gespannen paarden zijn ongeveer geheel verdwenen uit Amsterdam. Slechts een reclame rijtuig van een Amsterdams biermerk dwaalt helaas nog zo nu en dan door de straten van Amsterdam, of zitten een paar onwetende of verstandeloze toeristen in een koets die een klein rondje drukverkeer centrum doen.
Maar de echte glorie in deze bereden rijtuigen en koetsen zijn gelukkig geheel verdwenen waarna de inzet van brandstofvoertuigen het straatbeeld begon te sieren sinds oktober 1896. Maar hier wil Amsterdam ook een einde maken en start per jan 2025 met het weren van de eerste type brandstof voertuigen en wil zo de gehele stad uitstootvrij zien en zal er in de korte nabije toekomst slechts elektrische voertuigen de winnaar zijn in het straatbeeld van Amsterdam, naast vele tienduizenden fietsen. Wethouder Melanie van der Horst (Luchtkwaliteit): “Het verbeteren van de luchtkwaliteit is van levensbelang. Amsterdammers leven nu elf maanden korter door vervuilde lucht. En jaarlijks zorgt de slechte lucht ervoor dat enkele honderden kinderen in Amsterdam astma krijgen. De uitstootvrije zone is daarom een belangrijke stap“.
Maar helaas……….
Juist gelegen in het midden van de Ceintuurbaan nabij het centrum van Amsterdam schuilt de achteringang van De Hollandsche Manege met de hoofdingang aan de Vondelstraat 140-H. Destijds was deze manege de oudste rijschool van Nederland dat dateerde uit 1882 waarvan de geschiedenis nog zelfs verder terug gaat tot 1744 in een tijd dat er nog ruim wijde grond voor de paarden was om het gebouw, hetgeen in de jaren daarna is bebouwt geraakt door gemeente Amsterdam om de stad uit te breiden.
Met stalling tot maar liefst 50 paarden op deze manege, waarvan een enkel paard daarvan een redelijk royale box heeft, moet de rest het bekoren in een zeer kleine box. Een ieder die een blik door de openstaande deuren van de manege doet vanuit de Ceintuurbaan, krijgt een misleidend beeld van deze gestalde paarden die er allemaal ‘zogenaamd’ zeer goed bij staan.
1037 Against Animal Cruelty nam een kijkje door het gehele complex en zag het bittere verschil tussen de boxen. Het zichtgedeelte aan de Ceintuurbaan had openstaande boxen waar de paarden los liepen en met elkaar contact hadden, het gedeelte direct daarachter waren redelijke ruime gesloten boxen waar de paarden nog aardig konden bewegen, maar de overige dieren zaten aardig klein behuisd in hun gesloten boxen. En een ieder die denkt en of verwacht dat deze paarden een weidegang hebben midden in het centrum heeft het radicaal mis* mede veroorzaakt door juist gemeente Amsterdam en de omwonenden. Slechts bereden of aangespoord mogen de paarden inpandig in de manege rondjes lopen in één van de twee rijbanen.
Is Amsterdam deze paarden vergeten?
Wonderbaarlijk hangt er boven de deuren een spandoek met een bizarre tekst erop Levend Paarden Museum . Een museum is een instelling, doorgaans zonder winstoogmerk, ten dienste van de gemeenschap en van haar ontwikkeling, toegankelijk voor het publiek, die de materiële en immateriële getuigenissen van de mens en zijn omgeving verzamelt, bewaart, onderzoekt en tentoonstelt en hierover informatie verstrekt voor studie, educatie en recreatie. Maar juist zien we hier bij dit bedrijf dat alles gelegen is aan winsten en worden er maar liefst tot 50 levende paarden ingezet om bereden te worden in de oude manege.
Spreken we van geschiedenis? Of leeft de manege nog altijd voort in de oude stallen gelijk als honderden anderen oude gebouwen in Amsterdam waar het werk voort leeft of vele oude woningen bewoont zijn. Naast het houden tot deze 50 paarden worden er tal van feesten en dansfeesten gehouden in deze manege waar de paarden getuigen van moeten zijn. Merendeel worden de paarden niet verkast uit de stallen volgens een gesproken getuige.
Amsterdam wil uitstootvrij zijn binnen de ring
Niet een ieder zal het er geheel mee eens zijn, maar toch krijgt de gemeente ook weer veel hulde en worden de maatregelen hard aangepakt om de stad uitstootvrij te krijgen. Van een stad waar nog maar 30km/uur gereden mag worden, tot geheel uitstootvrij maken van Amsterdam. Gelet op een diesel voertuig dat ongeveer 365 gram stikstofdioxide uitstoot per gereden kilometer, een benzine voertuig daartegenover 21 gram per gereden km uitstoot, staan er pal in het centrum van Amsterdam…tja kilometers zullen deze paarden niet maken, tot 50 paarden op een paar m2, die per stuk maar liefst 53.7kg stikstof per jaar uitstoten. Wat omgerekend neerkomt op een stikstofbom van maar liefst 2.685 kg en een fosfaatbom van maar liefst 1.430 kg per jaar op een paar m2 grondgebied in het centrum van Amsterdam.
Te veel fosfor, net als de andere belangrijke voedingsstof, put de bodem uit van zijn rijkdom . Het vervuilt tevens meren, rivieren en de oceaan in een proces dat eutrofiëring wordt genoemd.
Ongeveer 80 procent van de lucht die we inademen, bestaat uit stikstof (N2). Dit is een onschadelijk gas. Maar er zijn ook verbindingen met stikstof die wél schadelijk kunnen zijn, zoals ammoniak (NH3) en stikstofoxiden (NOx). Te veel van deze gassen in de lucht is slecht voor de natuur en slecht voor de gezondheid. Maar tevens is deze lucht slecht juist voor deze paarden.
Ammoniak (NH3) komt vooral vrij uit de mest en urine van dieren. Stikstofoxiden (NOx) komen vooral in de lucht door het verkeer (uitlaatgassen) en de industrie. Volgens Milieu Centraal
Als hier rekening mee wordt gehouden kan de totale emissie worden geschat op 4.9 kg NH3 per paard per jaar. Dit niveau is gebaseerd op 365 staldagen per jaar wat neerkomt op 245 kg NH3 per jaar wat er op een paar m2 wordt geproduceerd.
Gaat gemeente Amsterdam nu eindelijk deze paarden weren?
Gaat gemeente Amsterdam nu dan eindelijk overstag om de vergunning in te trekken van deze manege, zodat de dieren kunnen verhuizen uit het centrum naar hopelijk een prachtig mooi weidegebied omringt door bos. Het zal een droom zijn voor deze paarden om eindelijk een weide in te kunnen om van vers gras te kunnen genieten, en een droom zijn voor veel buurtbewoners die de stank en overlast beu zijn, en voor dierenactivisten die vinden dat paarden daar niet horen te worden gehouden en of bereden mogen worden.
De gemeente neemt hierin een voortrekkersrol door milieuvervuiling aan te pakken, spaarzaam om te gaan met grondstoffen en met een lokaal klimaatbeleid de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen terug te dringen. staat te lezen bij de Partij voor de Dieren van Amsterdam
Maar een stad dat zo graag een voorbeeld wil zijn en geheel uitstootvrij, zou nu dus de vergunning in moeten trekken van deze manege om aan haar eigen doelstelling te voldoen, en voor het geluk en welzijn van deze dieren die het verdienen een beter en mooier leven te krijgen.
* https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:3585
Laat een reactie achter