Na een openbare uitnodiging van een varkensboer zijn wij op kraamvisite geweest bij de zeugen van deze boer. Een ieder word in de gelegenheid gesteld via een vensterraam tijdens de zomermaanden om een blik te werpen in de kraamkamer. Tevens heeft deze boer een skybox gemaakt om de drachtige zeugen die nog niet in de kraamkamer liggen te aanschouwen. Zowel bij de kraamkamer als in de skybox heeft de boer duidelijke informatie borden hangen om een ieder te voorzien van tekst en uitleg.
Het bedrijf heeft 200 zeugen staan in een gesloten varkensbedrijf. De drachtige zeugen bevinden zich bij de bedrijfswoning in de dragende zeugenstal en in de kraamstallen. De biggen worden na het spenen overgebracht naar een andere locatie van de boer in een opfokstal. Op deze locatie bevind zich ook nog een vleesvarkensstal en elders hebben zij nog een tweede vleesvarkensstal die totaal goed zijn voor 1300 varkens. De locaties heeft deze boer verdeeld i.v.m. met de milieuvergunningen.
Dit gaf 1037 de ultieme kans om een kijkje te nemen en beelden te maken van de kraamkamers wat normaal achter gesloten deuren blijft. Ons team is hierop afgereisd naar deze boerderij. We zijn gestart bij de kraamkamers waarbij wij een kijkje namen achter het vensterglas naar de zeugen die nog moesten gaan bevallen.
Een week voor de geboorte van de biggen verhuist de boer de zeugen naar de kraamstal. De zeugen worden daar extra gevoerd zodat er een goede melkproductie op gang komt. Bij de geboorte is er geen permanent toezicht nodig, maar de boer houdt wel een oogje in het zeil. Per keer worden er gemiddeld 12 biggen geboren.
Direct na de geboorte vinden de biggen direct de tepel om de eerste melk te drinken, die zeer voedzaam is. Na enkele dagen eten ze ook vast voedsel, zodat ze na vier weken door de boer bij de moeder worden weggehaald. Dit wordt spenen genoemd.
Omdat we geen duidelijke beelden konden maken door de weerspiegeling in het vensterglas en er nog geen biggen waren heeft ons team bij de boer gevraagd of er elders beelden gemaakt mochten worden waar we geen last hadden van de weerspiegeling van het raam en waar biggen aanwezig waren. We kregen van deze boer de gelegenheid om in een andere kraamstal waar diverse kraamkamers aanwezig zijn beelden te maken.
Eenmaal in alle rust binnen gekomen kwamen wij oog in oog te staan met de zeugen die nog moesten bevallen, aan het bevallen waren, of al biggen bij zich hadden die net 1 dag oud waren. Dan zie je toch uiteindelijk het trieste beeld uit deze industrie waarin het dier eigenlijk niet telt en slechts een product moet worden voor de consument.
Wat ons opviel was dat veel zeugen erg veel biggen geworpen hadden waarna je dan ook eigenlijk ziet dat deze genetisch gemanipuleerde varkens een teveel aan jongen heeft die zij niet kan voeden. Wat je dan overduidelijk ziet is dat de wet van de sterkste is begonnen en er een afval race begint te ontstaan waar het zwakkere dier uiteindelijk snel sterft of door de boer gedood word. Het is de harde waarheid in deze industrie waar alleen een goed product over eind mag blijven staan.
Na vier weken worden deze biggetjes bij de moeder weggehaald waarna ze naar een andere stal gaan, de zogeheten opfokstal. De zeugen gaan direct na het spenen naar de inseminatieafdeling waar ze binnen een week kunstmatig weer worden bevrucht met sperma van geselecteerde beren. De selectie is gericht op gezondheid, vitaliteit en vleeskwaliteit. Na de inseminatie gaan de zeugen naar de zeugenstal waar wij ook een kijkje konden nemen vanuit de skybox. Tenzij de zeug onvoldoende biggen heeft geworpen dan word deze afgevoerd naar de slachtlijn. De zeugen worden dus keer op keer bevrucht nadat ze net vier tot vijf weken ervoor hun biggen geworpen hebben. Dit is het doel van een zeug die slechts alleen goed is om steeds weer voldoende kwalitatieve jongen te werpen.
Uiteindelijk geldt voor al deze jonge biggen die bij een gewicht van 110 kilo dat is ongeveer binnen zes maanden, dat ze op transport gaan en dat hun lot eindigt in het slachthuis waar ze uiteindelijk geslacht zullen worden. Wanneer de term big komt te vervallen is vrij onduidelijk. Voor een boer heet het dier geen big meer bij ongeveer 25 kilogram, dat is ongeveer binnen drie maanden. Echter in de vrije natuur zal een big van drie maanden in de verste verte geen 25 kilo behalen en zal het dier dan nog steeds big zijn. Dus wanneer de term big komt te vervallen en over gaat in varken (voor de boer vleesvarken) blijft dus in het ongewisse. De boer rekent dus niet in maanden maar in kilo’s.
Kijkend naar deze beelden waarvan wij hier een paar voor u hebben gepost, rust ons slechts één vraag. Die bite is dat zoveel meer waard dan het leven van dit dier wat door een hel gaat keer op keer.
Denk er eens over na.
Adriana Dupont zegt
IK had al eerder gehoord en filmbeelden gezien over de deze vorm van varkenshouderij die kennelijk gangbaar een standaard is in Nederland (ook in het buitenland?) Het ergste vind ik de geboorte van de overtollige biggen, die geen schijn van kans hebben de eerste dag te overleven. De vergelijking met de holocaust vind ik daarom meer dan terecht……. When will they ever learn?
Nel zegt
Dit is is niet meer nodig, er zijn vervangbare eetgewoonte’s. Gisteren bij een zeer goede Grieks restaurant vegetaries mousaka gegeten, perfect!
janine zegt
Als dierenarts kan ik de dieren niet vragen wat zij voelen of welke klachten zij hebben. Ik moet mijn conclusies trekken uit wat ik zie, in combinatie met mijn kennis over de anatomie en het normale gedrag van het dier. Deze kennis wil ik met jullie delen.
Laten we ons samen even voorstellen hoe het is om een koe te zijn en hoe zij zich zal voelen gedurende het proces van onverdoofd slachten.
Stel je voor, je bent een koe, in een onbekende omgeving, weggevoerd van je vertrouwde kudde. Dit betekent stress. Als koe ben je een prooidier dus wil je wegrennen van gevaarlijke situaties. Maar dat kan niet, je kunt niet wegrennen, je wordt naar voren gedreven.
Je weg eindigt in een kooi en je kunt niet meer voor- of achteruit lopen of wegrennen. Dit betekent nog meer stress waardoor het gehalte van het stress hormoon Corstisol in je bloed stijgt. Bij verhoogd Cortisol gehalte voel je alles nog intenser, ook pijn.
Dan wordt de fixeerkooi kleiner gemaakt en je kunt niet meer bewegen. Je nek wordt gestrekt om het doorsnijden van je hals goed mogelijk te maken.
Plots wordt je hals van oor tot oor doorgesneden met een scherp mes. Eerst ben je verrast en vraag je je af wat er gebeurt. Je bent een beetje dizzy door de verminderde bloeddruk. Maar dan neemt de extra slagader in de nek die runderen hebben het over en het bloedverlies uit de halssnede neemt af tot het nog slechts druppelt. Je bent volledig bij bewustzijn doordat de hersenen nog voldoende bloedtoevoer krijgen en je voelt de enorme wond in je huid en je spieren
Je hebt het gevoel dat je stikt omdat de zenuw is doorgesneden waardoor je niet meer kunt ademen. Je wilt geluid maken maar je stembanden hebben geen contact meer met je luchtpijp.
Omdat de zenuw is doorgesneden heb je ook geen controle meer over de sluitspier van de pens waardoor pensvloeistof uit je doorgesneden slokdarm stroomt. Je inhaleert deze vloeistof samen met je eigen bloed door je opengesneden luchtpijp. Dit is zeer pijnlijk en het belemmert je ademhaling nog meer.
Deze marteling duurt minutenlang, langer dan het duurt om dit stukje te lezen, en tenslotte sterf je.
Dank voor het lezen van mijn verhaal.
Naam auteur bekend bij de redactie