1037 Against Animal Cruelty ging op bezoek bij de melkkoe waar een open dag werd gehouden met veel activiteiten om de stallen heen. Waar een ieder zich bezig hield met de marktkraampjes, het genot van een ijsje of drankje of luisterde naar de optredens al daar ging onze interesse juist uit naar de open stallen waar wij bij de koeien en kalveren konden komen. In het algemeen is het niet zo makkelijk binnen te komen in de stallen om daar vrijuit beelden te kunnen maken, dus grijpen wij elke gelegenheid aan om juist hiervan beelden te vergaren.
Melk……..Het lijkt zo’n simpel product. De misleidende reclame campagne in de jaren 70 heeft er toe geleid dat iedereen volop melk ging gebruiken want de bekende slogan kent iedereen wel….Melk is goed voor elk… Mensen gingen er echt van uit dat we melk nodig hadden en dat werd goed gepromoot tot voor kort dat het verboden werd misleidende informatie op verpakkingen te plaatsen. Zo mocht er niet meer op de verpakkingen staan “wetenschappelijk bewezen” tenzij het echt aantoonbaar bewezen was. Ook mocht er niet meer op staan dat “melk goed is voor elk”, tenzij het aantoonbaar bewezen is dat het voor een ieder goed is. Toch ondanks het slogan van toen denken de mensen zelfs nu nog dat melk goed is en dat een koe gewoon altijd melk geeft. Dat er een geboorte moet plaats vinden voor het vangen van melk zien veel mensen en kinderen niet. Nog minder word er gezien dat het kalf een afvalproduct is uit deze industrie en kort word opgefokt om naar de slacht te gaan.
In de stallen het trieste beeld van deze industrie, waar je dan weer even de waarheden onder ogen krijgt. 2 pasgeboren kalveren in de kalverbox gescheiden van hun moeder die ze slechts enkele minuten heeft gezien. De scheiding tussen moeder en kind gebeurt zo snel mogelijk zodat er geen moederband kan ontstaan (althans dat is de lezing van tal van boeren uit die industrie). Maar natuurlijk is die band er allang zelfs al voor de geboorte. Normaal staan de kalveren niet in hun box binnen maar worden ze gedumpt ergens aan de zijkant van de boerderij tot de opkoper ze komt ophalen. Echter nu voor de open dag moet het anders lijken. Enkele vrouwelijke kalveren worden behouden die groot gebracht worden waarna ze binnen hun tweede levensjaar hun eerste eigen kalf werpen, waarna de nu 2 jaar oude koe mee kan draaien in de melkindustrie.
Koeien in vrijheid kunnen zeer mooie leeftijden behalen van zeker gemiddeld 22 jaar. In de melkindustrie zullen de melkkoeien (zoals ze genoemd worden) vaak niet ouder worden dan 5,5 jaar waarna ze zijn uitgemolken, kreupel zijn, ziektes beginnen te krijgen, afgedankt zijn en door mogen naar de slacht. Dit terwijl de melkkoe vroeger nog 10 jaar werd uitgebuit voor de melkproductie. Alles is gebaseerd op het kostenplaatje, de boer zit niet te wachten op een dier wat kreupel word of ziek is. Ook al is het dier zwanger, boeren malen daar helaas niet om. Zo zien we dagelijks tal van gevallen voorbij komen waarbij tijdens een transport een kalf geworpen is, of dat in het slachthuis tijdens de slacht de foetus verwijderd word.
Gert Dijkhuizen zegt
Lang geleden dat ik zoveel onzin heb gelezen. Zit hier met plaatsvervangende schaamte over zoveel onnozelheid. Kan ook niet anders als men nog steeds in het verleden leeft (2018).
Gert Dijkhuizen zegt
Natuurlijk…moderatie…het zal toch niet dat de waarheid boven tafel gaat komen ….