Meddo 20 juni 2019 Leven op een open riool, het kan goed gaan zolang er ventilatie is die ervoor zorgt dat de lucht ververst wordt.
De intensive veehouderij wordt steeds zwaarder belast, steeds meer dieren worden er gehouden per bedrijf waarbij, als het mis gaat, we steeds meer slachtoffers zien vallen. Bedrijven die geautomatiseerd zijn waar de houder van het dier nog maar weinig aanwezig is. Hun bedrijven zijn te groot geworden, en daarbij liggen vaak de stallen op diverse plekken door het land heen of verspreid over diverse landen. Een voorbeeld hiervan is varkensbaron Adriaan Straathof. Er is nog weinig controle in de stallen, dit terwijl de wet hier heel anders over denkt.
artikel 2.2.8 Wet Dieren; Het is houders van dieren verboden aan deze dieren de nodige verzorging te onthouden.
Indien er duizenden dieren worden gehouden in deze stallen is het begrijpelijk dat dieren in deze stallen niet onbeheerd gelaten kunnen worden. Er rust een wettelijke zorgplicht.
Toch is dit kennelijk in Meddo gebeurt. 900 varkens binnen dit bedrijf zijn door verstikking omgekomen. Gestikt door het vermoedelijk uitvallen van stroom zonder dat dit opgemerkt werd. Slechts stallen op een terrein waar de techniek zijn ding moet doen.
Gestikt door methaangassen
Dit zegt eigenlijk al genoeg over de stallen van vandaag, waar dieren staan op tikkende tijdbommen. Valt de stroom uit dan stikken ze, is er een kleine vonk dan staat binnen een paar tellen de gehele stal in brand.
Wat gaat er gebeuren met dieren in de stallen als de stroom landelijk een dag of langer uitvalt? Hoe worden deze dieren dan nog voorzien van verse lucht? Is de intensieve veehouderij hier wel op voorbereid? Hoelang houden de dieren het vol zonder stroom voordat ze uiteindelijk stikken in methaangassen?
Eerder deze week hebben we voorbij zien komen wat de enorme gevolgen waren voor de stroomuitval in Zuid-Amerika. Tientallen miljoenen mensen in Paraguay, Uruguay en Argentinië zaten afgelopen weekend opeens zonder stroom. De dieren die gehouden werden in deze landen zijn niet benoemd. Het zijn nog steeds net als in Nederland dingen. Dingen waar je geen waarde aan moet hechten, maar alleen maar moet kijken naar de financiële strop voor het bedrijf en de klap voor het getroffen gezin.
1037 Against Animal Cruelty is later op de dag wezen kijken bij het bedrijf in Meddo waar 900 varkens een verschrikkelijke dood hebben ondervonden. Toen het team daar aan kwam was alles al geruimd. Vrijdag zouden deze dieren naar de slacht gaan.
Opmerkelijk
In Vreden, gelijk over de grens bij Meddo viel ook de stroom uit begin dit jaar, dit zou veroorzaakt zijn door dierenactivisten die zouden hebben ingebroken. Bewijzen hierin zijn nog niet naar voren gekomen en aanhoudingen zijn nog niet verricht.
In 2013 stierven 940 varkens bij dit zelfde bedrijf. Toen ging het om een technisch defect veroorzaakt door bliksem.
Doofpot?
We zagen in de Gelderlander voorbij komen dat de varkens al uit de stal waren gehaald en al een dag buiten lagen opgestapeld in diverse stapels. Dit verklaarde dan ook dat wij geen activiteiten meer waarnamen. Alles was al klaar gelegd om snel geruimd te worden, echter had iemand uit de omgeving de politie gebeld waardoor uiteindelijk dit verhaal zichtbaar is geworden.
Schrale troost
De boer houd op dit adres nog ruim 6.100 varkens over. Daarbij zagen we dat er was uitgebreid op dit bedrijf. Een zeer grote stal was er bijgebouwd waar de luchtwasser nog in aanbouw was.
Wageningen doet een ontdekking, die al decennia bekend is: de lucht in een varkensstal ligt zwaar op de longen. Opeens noemt de landbouwuniversiteit de ammoniaklucht in combinatie met CO2 en fijnstof in de stallen ongezond. foodlog.nl
Het zegt genoeg hoe gevaarlijk meststoffen zijn, De lucht in een varkensstal slaat degene die er voor het eerst binnenstapt doorgaans behoorlijk rauw en zwaar op de longen. Of het gezond is voor boer en dier is een vraag die zelden hardop gehoord werd in al die decennia. Zo hoorde het omdat de vaste mest en urine van het varken die in onze stallen bij elkaar lopen, nu eenmaal zorgen voor die zware ammoniakgeur.
Maatregel
Toch kunnen deze bedrijven aangepakt worden indien nalatigheid kan worden vastgesteld door de houder.
Volgens Artikel 5.12. Wet Dieren onder 5.12.1 kan onze Minister maatregelen treffen met betrekking tot bedrijven, inrichtingen of locaties die de gezondheid van mens of dier in gevaar kunnen brengen en ten aanzien waarvan niet is voldaan aan het bepaalde bij of krachtens een EU-verordening, EU-besluit of deze wet of ten aanzien waarvan dit wordt vermoed .waar dieren of producten aanwezig zijn of zijn geweest ten aanzien waarvan niet is voldaan aan het bepaalde bij of krachtens een EU-verordening, EU-besluit of deze wet of ten aanzien waarvan dit wordt vermoed.
Onder 5.12.2 De maatregelen, bedoeld in het eerste lid, kunnen inhouden: gehele of gedeeltelijke sluiting van de bedrijven, inrichtingen of locaties gedurende een door Onze Minister te bepalen periode;schorsing of intrekking van een vergunning, erkenning, toestemming, toelating, registratie, bewijs van vakbekwaamheid, goedkeuring of certificering die bij of krachtens een EU-verordening, EU-besluit of deze wet aan de bedrijven, inrichtingen of locaties is verleend. wetten.overheid.nl
Joyce zegt
Zolang de dieren onder de NVWA vallen, zijn ze NOOIT beschermd, op geen enkele wijze!! Ze zijn net zoveel waard als een overtijds broodje bij de bakker!!
Bovendien sluit onze regering graag de ogen voor deze misstanden!
Ik word niet ziek omdat ik ongezond leef…. maar ik word hondsberoerd van de nalatigheid van de diverse instanties !!!
Waar en wanneer worden de dieren ooit beschermd!!!!???
Claudia navarro zegt
Het moet veel diervriendelijker kunnen!