Wij hadden kennis genomen van de plannen van het bedrijf Kemperkip, waarna wij onderzoek hebben gedaan en de ontwikkeling hierin zijn gaan volgen. Wij zijn aangeschoven bij een inloop avond voor mogelijkheid tot het stellen van vragen over Kemperkip en de volksgezondheid nabij gemeente Doetinchem.
Kemperkip heeft bij Gemeente Doetinchem een aanvraag gedaan voor het houden van een grootschalige biologische vleeskuikenhouderij binnen een straal van 1 km van een grote woonwijk in Doetinchem en Wehl naast tal van aangelegen scholen die binnen deze straal vallen. Kemperkip heeft aan de Broekhuizerstraat 2 te Doetinchem het plan 13 kleine stallen te bouwen van 480m2 per stuk waar in totaal 62.400 kippen worden gehouden .
31.200 kg gedeeld door het slachtgewicht van 2.6 kg zou een teveel aan 12.000 kippen zijn volgens de biologische richtlijnen van Skal en het Beter leven keurmerk.
Wat al wel heel snel bekend werd is dat er een verhoogde kans op longontsteking bestaat bij hen die daar voor gevoelig zijn en dat mensen met COPD vaker en/of ernstiger complicaties er van hebben. Mensen zouden meer medicatie nodig hebben binnen een straal van 1 km van het bedrijf .
Er zou nog de nodige onderzoeken gedaan moeten worden waarvan men hoopt tegen eind 2019 een antwoord te hebben. Echter wenst Gemeente Doetinchem nog voor eind dit jaar een definitief antwoord te willen geven of het bedrijf mag starten of niet. Met andere woorden zoals 1 van de aanwezigen zei tegen de experts en tegen de wethouder zullen de omwonenden dus proefkonijnen moeten worden voor het grootschalig onderzoek omtrent deze vorm van bedrijven waar eigenlijk nog geen kennis in te vinden is.
Al met al was het een zeer zwakke avond waar de experts eigenlijk geen antwoorden hadden, gelukkig kon een aanwezige dokter uit de plaats meer inzicht geven en hield de GGD merendeel wijs zijn mond dicht. Aan het eind van de avond werd er een vraag gesteld of de aanwezige tevreden waren waarvan slecht een klein handje vol hun handen opstaken.
Als het aan de aanwezige omwonenden ligt komt Kemperkip er niet en al helemaal niet in deze mate van grote.
- 1.1 Aan welke voorschriften moet een biologisch vleeskuikenbedrijf voldoen? Hieruit bleek al snel dat er een teveel aan kippen gaan worden gehouden door Kemperkip.
- 1.2 In welke houderijkenmerken verschilt een biologisch vleeskuikenbedrijf van andere vormen van vleeskuikenhouderij?
- 1.3 Hoeveel fijnstof produceert een biologisch vleeskuikenbedrijf? Heeft een uitloopbedrijf meer uitstoot dan een bedrijf waar de kippen binnen worden gehouden?
- 1.4 Wat is het verschil in overige emissies van een biologisch vleeskuikenbedrijf ten opzichte van reguliere vleeskuikenbedrijven ( ammoniak, geur,…)?
- 2.1 Welke gezondheidseffecten zijn er bekend van het wonen nabij een pluimveehouderij? En nabij een biologische vleeskuikenhouderij? Welke invloed heeft de bedrijfsdichtheid in het gebied?
- 2.2 Welk gezondheidseffect is er voor omwonenden binnen een afstand van 1 km te verwachten?
- 2.3 Welk gezondheidseffect kan wandelen/fietsen in de omgeving van (biologische) pluimveebedrijven hebben ?
- 2.4 Welk gevolg heeft uitbreiding van het aantal veehouderijen of aantal dieren in een gebied op de volksgezondheid?
- 2.5 Is de windrichting van invloed op verspreiding van geur, fijnstof en endotoxinen vanuit een (pluim)veebedrijf?
- 2.6 Zijn er ooit luchtmetingen gedaan bij een (biologisch) vleeskuikenbedrijf?
- 2.7 Welke gezondheidseffecten zijn er bekend van fijnstof van veehouderijen/(biologische) pluimveehouderijen op omwonenden? Wat is het verschil in gezondheidseffect van fijnstof uit de landbouw en andere bronnen? (inclusief cumulatie in een gebied)
- 2.8 Welke gezondheidseffecten zijn er bekend van ammoniakuitstoot door veehouderijen/ (biolgische) pluimveehouderijen op omwonenden? (inclusief cumlatie in een gebied)
- 2.9 Welke gezondheidseffecten zijn er bekend van endotoxinen van (biologische) pluimveehouderijen bij omwonenden? (inclusief cumulatie in een gebied)
- 2.10 Welke gezondheidseffecten zijn bekend van veehouderijen/(biologische)pluimveehouderijen voor mensen met COPD en astma?
- 2.11 Zijn bepaalde groepen mensen (waaronder kinderen) extra gevoelig voor de effecten van fijnstof en endotoxinen uit de (biologische) pluimveehouderij?
- 2.12 Wat is de geluidsemissie van een biologisch vleeskuikenbedrijf en welke invloed heeft dit op de gezondheid?
- 2.13 Hoe ver reiken in verband met hinder de geurcontouren van een biologisch vleeskuikenbedrijf?
- 2.14 Geeft een biologisch pluimveebedrijf lichtvervuiling?
- 2.15 Op welke termijn worden kennislacunes opgevuld? (bv. welk vervolgonderzoek loopt en over welke voorstellen is nog geen besluit genomen)
- 2.16 Wat zijn de effecten van stress en bezorgdheid over een verandering in de leefomgeving op de gezondheid en het welzijn van mensen?
- 3.1 Wat is het risico voor omwonenden van (biologische) vleeskuikenhouderijen en andere pluimveehouderijen om vogelgriep te krijgen?
- 3.2 Wat is het risico voor andere pluimveehouderijen om vogelgriep te krijgen?
- 3.3 Levert vrije uitloop van pluimveebedrijven een grote kans op besmetting en verspreiding van vogelgriep naar omwonenden? welke factoren zijn van belang?
- 3.4 Zijn er extra risico’s op vogelgriep als er kuikens van meerdere leeftijden (meerdere units) op (biologische) vleeskuikenbedrijven aanwezig zijn (o.a. door frequente aan- en afvoer van kippen)?
- 3.5 Is er een groot verschil in risico’s op vogelgriep tussen vleeskuikenbedrijven en legpluimveebedrijven ?
- 3.6 Zijn er in het verleden al eens biologische pluimveebedrijven besmet geraakt met vogelgriep?
- 3.7 Hoe worden omwonenden beschermd tegen vogelgriep en andere zoonosen?
- 3.8 Waarom vraagt men in het ziekenhuis of ik in een agrarisch gebied woon?
- 3.9 Zijn er bij mensen gezondheidseffecten van bloedmijten te verwachten?
- 4.1 Zijn er maatregelen om de uitstoot van fijnstof en andere emissies op pluimveebedrijven te reduceren?
- 4.2 Welke reductiemaatregelen (fijnstof, ammoniak) zijn mogelijk bij een biologisch vleeskuikenbedrijf met het oog op de reductieplicht? ( ook: hoe valt biologisch onder de reductieplicht in de kabinetsbrief..)
- 4.3 Wat is het verschil in uitstoot en emissies van meerdere kleinere uitloopstallen ten opzichte van een grote uitloopstal?
- 4.4 Welk effect heeft beplanting op de verspreiding van fijnstof?
- 4.5 wat is vanuit gezondheidsperspectief een veilige afstand tussen een (biologische) veehouderij/pluimveehouderij en een woning?
- 4.6 Zijn er normen voor effecten op gezondheid?
- 4.7 Welke extra maatregelen kunnen in de vergunning worden opgenomen om de risico’s te minimaliseren?
Laat een reactie achter