Als je liefde uitgaat naar het dier, kom je altijd onderweg dingen tegen waarvan je denkt WAAROM. Zo ook vandaag reden wij een nieuwe ronde op zoek naar paasvuren. En dan zie je ineens uit je ooghoek in een stal deze koe met neusring staan.
Een trieste aanblik vinden wij persoonlijk. De neusring gaat dan wel niet geheel door de neus heen, maar is open, wordt ingehaakt en daarna aangedraaid zodat die strak zit en niet meer afvalt. Dit ter voorkoming dat het dier melk zuigt bij een koe. Wanneer de zuiger met neusring nu een uier benadert, zal deze koe het niet meer toelaten omdat ze geprikt wordt door de pinnen.
Wat zijn de oorzaken van melkzuigen?
Eerst moet gezegd worden dat de echte oorzaak van het zuigen aan voorwerpen en uiers eigenlijk nog onduidelijk blijft. Men vermoedt dat dit probleem ontstaat doordat niet wordt voldaan aan de drang naar zuigen. Het spenen zou geleidelijk genoeg moeten gebeuren om de drang te laten over gaan. Bij natuurlijk spenen (kalf bij de koe) leert het kalf dat zuigen niet meer mag, want er komt geen melk meer, en dus gaat de drang ook geleidelijk over.
Vanwaar de drang dus precies komt, is niet echt duidelijk. Toch zijn er enkele oorzaken, enkele factoren die wel al achterhaald zijn. Een eerste oorzaak die genoemd wordt is een genetische factor. Bij de rassen Jersey, Fleckvieh en Braunvieh zou het melkzuigen meer voorkomen. Soms kan het ook in bepaalde lijnen afkomstig van een en dezelfde stier voorkomen, hier dan onafhankelijk van het ras.
Als tweede oorzaak worden problemen in de huisvesting aangehaald. Een rund zou zich niet mogen vervelen. Er moet genoeg plaats zijn, zowel om te bewegen als om te eten. Elk dier moet kunnen eten.
Ten derde wordt gesproken over een niet optimaal voermanagement. Er zou voldoende moeten gevoederd worden zodat er genoeg tijd gaat naar voer opnemen en herkauwen. Het voeder moet ook genoeg energie bevatten.
Als vierde factor ziet men dat er tussen de zuigers en de dulders (de koeien die zich laten zuigen) een bepaalde relatie is. Het is vaak altijd dezelfde koe (of een paar koeien) die zich laat zuigen. Het probleem ligt dus niet alleen bij de zuiger maar ook wel deels bij de dulder. Het zijn vaak koeien die samen zijn opgefokt of het gaat om tweelingen. Bij ons geval waren de zuiger en de dulder inderdaad samen opgegroeid. We hadden er niet echt op gelet maar nu valt het ons enorm op dat die twee vaak samen staan te eten, samen liggen…
Dat koeien die bezogen worden dit toelaten, heeft waarschijnlijk te maken met oxytocine die de koe dan produceert. Oxytocine zorgt ervoor dat de koe zich makkelijker laat melken en zou ook de concentratie van cortisol doen dalen, waardoor ze kalmer en minder angstig zijn. https://deavonturenvaneenboerenmeid.com
Per saldo mag het duidelijk zijn dat het dier te vroeg na geboorte is weggehaald bij zijn moeder. Het dier wordt nu gestraft omdat de boer vind dat het dier diefstal pleegt van de melk, dit terwijl er een vermoeden bestaat dat de natuurlijke invloed van moeder/kind is aangetast door het kalf direct te verwijderen bij de moeder.
Julie zegt
Hallo. Je haalde informatie op m’n blog (wat oké is) maar je besluit is niet correct. Dat een koe melkzuigt, wil niet zeggen dat ze te vroeg is weggehaald bij de moeder. Kalveren krijgen melk in een speenemmer tot een leeftijd van 2 maand. Bij het spenen (van de melk halen) is het belangrijk dat dit geleidelijk aan gebeurt. Kalveren krijgen sowieso vanaf enkele weken oud water ter beschikking dus leren zij ook al vroeg water drinken. Bij onze koe die melkzoog, had zij na het spenen geen problemen. We hebben haar als kalf wanneer ze van de melk was nooit aan andere kalveren of voorwerpen zien zuigen. Later als koe (een goeie twee jaar later) zagen we dat ze plots zoog aan de speen van een andere koe. Ze zoog melk, terwijl koeien nooit melk drinken, net zoals een mens geen moedermelk meer drinkt. Waarom die koe dat deed, weten we niet exact, zoals ik ook schreef, er zijn meerdere oorzaken (zie hierboven) en dus niet als oorzaak te vroeg weghalen bij geboorte.
Die neusring doet bovendien absoluut geen pijn. Hij is er net om pijn te voorkomen want als die koe melkzuigt bij een andere koe, dan kwetst zij met haar ruwe tong de uier en spenen van die andere koe. Tot bloedens toe. Die neusring voorkomt dus pijn, zonder dat hij zelf pijn doet. Trouwens, een neuspiercing bij de mens doet toch ook geen pijn?
1037 zegt
bedankt, voor uw reactie. Zoals in een privé mail naar u toe kan een ieder daarin verschillen van mening. Uw conclusie staat reeds als reactie beschreven daarin zodat een ieder zijn/ haar mening daarin kan hebben of mag geven.