In natuurgebied Daniken aan de rand van Geleen bevind zich de Driepoel. De Driepoel bestaat uit een visvijver en een kweekvijver. De visvijver is dan wel gezakt in haar waterniveau maar staat voldoende vol met water voor de aanwezige vissen. Dit is geheel anders aan de exact naastgelegen kweekvijver dat slechts wordt gescheiden door een pad en een paar struiken. Het water is daar zover gezakt, dat de natuur ondertussen haar intrede begint te maken met begroeiing.
1037 Against Animal Cruelty is vandaag wezen kijken bij de Driepoel aan de hand van meldingen die wij binnen kregen van verontruste mensen die al van alles hebben geopperd bij Gemeente Sittard/ Geleen. Lees later hun verslag hieronder.
Deze meeuw in het midden van de kweekvijver laat nogmaals goed zien hoe ondiep het water hier is. Volgens passanten die wij daar ter plekken spraken en die ook hun zorgen uitten zou het diepste punt nog maar slechts 30 cm diep zijn.
Erkenning
Dat karpers in ondiep water kunnen leven is een feit. Het water moet dan niet onder de 50 cm uitkomen. Er zijn soorten die graag even boven water komen voor de zon. Maar de situatie in de Driepoel is extreem. Dit is ook al erkend in het jaar 2018 door de Gemeente, Het Waterschap Limburg en de hengelsportverenigingen toen de situatie ronduit precair werd genoemd blijkende uit de Limburger https://www.limburger.nl/cnt/dmf20180802_00070026/noodtoestand-bij-limburgse-visvijvers-door-droogte-en-hitte
Nu de herfst haar intrede begint te maken, de dagen en nachten kouder worden willen de aanwezige vissen dieper gaan zitten voor de warmte, wat niet mogelijk is. Ze zijn verplicht aan de oppervlakte te blijven door het extreme lage waterpeil. Gelet op aankomende winter kan al het water zomaar gaan bevriezen met daarin de vissen.
We hebben de situatie heel uitvoerig bekeken tussen de visvijver en de drooggevallen kweekvijver. Onze meldster verwees daar nadrukkelijk naar. Het grootste verschil is daar dat je bij de visvijver geen enkele vis aan de oppervlakte ziet, terwijl bij de drooggevallen kweekvijver, zo onze beelden aantonen, er tientallen vissen aan de oppervlakte liggen.
Intrinsieke waarde
Onder erkenning van de intrinsieke waarde als bedoeld in het eerste lid wordt verstaan erkenning van de eigen waarde van dieren, zijnde wezens met gevoel. Bij het stellen van regels bij of krachtens deze wet, en het nemen van op die regels gebaseerde besluiten, wordt ten volle rekening gehouden met de gevolgen die deze regels of besluiten hebben voor deze intrinsieke waarde van het dier, onverminderd andere gerechtvaardigde belangen. Daarbij wordt er in elk geval in voorzien dat de inbreuk op de integriteit of het welzijn van dieren, verder dan redelijkerwijs noodzakelijk, wordt voorkomen en dat de zorg die de dieren redelijkerwijs behoeven is verzekerd. Art 1.3 lid 2 Wet Dieren https://wetten.overheid.nl/BWBR0030250/2019-01-01
Gemeente Sittard/ Geleen gaat voorbij aan Art 1.3 lid e Wet Dieren : beperking van hun natuurlijk gedrag; en pleegt hiermee een strafbaar feit.
Gemeente Sittard/ Geleen is eigenaar van de vijvers en is daarmee de houder van de dieren in de vijvers en heeft daarmee de wettelijke zorgplicht voor de aanwezige dieren in de vijvers. Art 2.2 lid 8
Het is houders van dieren verboden aan deze dieren de nodige verzorging te onthouden.
Melders zien minimale actie
Gemeente Sittard/Geleen heeft op aandringen van verontruste melders slechts tot nu toe een gat gegraven naast de poel, met daarin de bedoeling dat de vissen mogelijk wat dieper kunnen gaan zitten. Het aanvullen van het water blijft hiermee in gebreken, of het verwijderen van alle aanwezige vissen blijkt tot nu toe niet tot de opties te horen.
Hoe de vissen bij het reeds gegraven gat moeten komen is voor ons team een grote vraag, er ligt een dun dammetje tussen het gat en de poel, daarbij is het water te laag om er heen te zwemmen.
Helaas kan PvdD niets doen omdat ze niet in de gemeenteraad van Sittard/Geleen
Gemeente gebruikt gemeenschapsgeld voor vissers
Gemeente Sittard/ Geleen als eigenaar van deze vijvers gebruikt gemeenschapsgelden voor het onderhoud en behoud van de visvijver en kweekvijver. Het mag wonderbaarlijk heten dat gemeentes gemeenschapsgelden gebruiken voor het onderhouden van hobby’s (zie visserij) waarbij er dierenleed aan te pas komt. Waar de groep mensen dagelijks stijgt en inziet dat we af moeten van dierenleed en het vermaak met dieren, wordt hier gelden onttrokken van de gemeentebelastingbetaler om het dierenleed in stand te houden, en de vissers hun pleziertje niet af te nemen.
Het verslag van onze melders
Al enige tijd heerst droogte in Nederland, zo ook in Geleen. In dit geval maken wij ons ernstig zorgen over de kweekvijver van de Driepoel te Geleen. Langs het pad bevinden zich twee vijvers, een commerciële vijver waar gevist wordt en wonderbaarlijk niks aan de hand is (hier wordt consequent water bijgepompt) en aan de andere kant van het pad de kweekvijver die voor meer dan ¾ droogstaat. Al enige tijd worden zowel op facebook als direct bij de gemeente zorgen geuit over de kweekvijver.
Vrijdag 6 september heeft de gemeente de burgers geprobeerd gerust te stellen door te laten weten dat de meeste vissen eruit zijn, het waterpeil terug om hoog gebracht zou worden door een pijp + pomp te koppelen en deze aan te zetten.
Al geruim enkele dagen is er geen enkel bewijs dat deze pijp ook maar een keer aan is geweest, hij staat constant droog. De kans is groot dat het waterpijl in de tussentijd wellicht door de regenval iets gestegen is, de grond is zo ontbreken zaterdag / zondag wat drassiger geworden.
Zaterdag 7 september: We zijn wederom ter plekke geweest. Droge poel, waterpeil enorm laag. Veel vissen die aan het oppervlak zwemmen wegens te weinig water en gebrek aan zuurstof en de pomp staat uit.
Zaterdag hebben wij contact gehad met de politie, dierenpolitie, waterschappen en rijkswaterstaat want de gemeente was niet bereikbaar. Er is aangifte gedaan van verwaarlozing.
De terugkoppeling van uiteindelijk de gemeente: na controle is gebleken dat alles in orde was, het waterpeil is prima en de vissen maken het goed.
Ook zijn wederom door ons beelden gemaakt van de driepoel:
Zondag 8 september: Droge poel, waterpeil misschien enigszins gestegen maar niet zeker. Nog steeds veel vissen die aan het oppervlak zwemmen wegens te weinig water en gebrek aan zuurstof. Het heeft heel kort geregend, dit kan nooit genoeg zijn geweest. Daar het grondwaterpeil zo enorm laag is dat elke druppel water op dit moment direct weg vloeit.
Na vele onduidelijke en rustige uren hebben we contact opgenomen met Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren. Zij heeft contact opgenomen met Paul Savelkoul van de dierenpolitie die op zijn beurt weer met de gemeente contact op zou nemen.
Terugkoppeling hiervan:
Maandag 9 september : De gemeente zou actie ondernemen: water bijpompen én vissen eruit halen.
Via Facebook nemen de reacties inmiddels enorm toe. Ook geeft iemand aan dat gisteren (dinsdag 10 september) door iemand waterpeilingen zijn genomen. Het zuurstofgehalte in het water zou nihil zijn. Wat uiteraard erg zorgwekkend is. We zijn zelf daarom weer polshoogte gaan nemen en de vissen zwemmen nog steeds aan de oppervlakte en de pomp staat nog steeds uit. Wederom hebben we contact op genomen met Pascale Plusquin en om meer informatie gevraagd, wie is wanneer waar geweest, wat hebben ze gedaan? Wie kunnen wij hierover bereiken. Waarom gaat de dieren politie niet zelf naar de locatie toe/ Allemaal vragen waar wij tot op heden geen antwoord op hebben gekregen.
Intussen onthoudt de gemeente zich van iedere reactie. Op geen enkel facebook bericht wordt meer gereageerd en ook op formele vragen geven zij slechts formeel antwoord.
Woensdag 11 september en tot op heden is er geen verandering te zien. Er is geen bewijs dat het aantal vissen verminderd zijn, er is geen bewijs dat water bijgepompt wordt, wel wordt dagelijks geconstateerd dat de pijp droog is door meerdere getuigen.
We hebben geen idee wie wanneer en hoe actie heeft ondernomen en of dit überhaupt de waarheid is. Pascale Plusquin zou weer contact opnemen met Paul opnemen.
Wij weten dus nog steeds niks, behalve dat wij kunnen zien dat de vissen in nood zijn en dat bezorgde burgers van het kastje naar de muur gestuurd worden.
Woensdag 11 september: de toezichthouder van de vijver ons gebeld, ik heb hem gevraagd om in een mail de rapportages en zuurstof meeting verslagen toe te zenden. Dit is helaas niet gebeurd en we hebben daarom vanmorgen 12-09-2019 weer contact gezocht met de toezichthouder.
Hij heeft ons een aantal scenario’s toegelicht, evenals beslissingen genomen door de gemeente.
De vissen ervaren stress als ze er alsnog uit worden gehaald, dus geen goede optie want deze vissen ervaren voor de tweede maal mensen in de poel . Ook gaf hij aan dat het kostbaar is om personeel in te zetten om de vissen te vangen, wat wellicht niet succesvol zou zijn.
De pomp staat aan maar er is weinig grondwater om voldoende op korte termijn rond te pompen.
Water uit de beek pompen naar de kweekvijver is geen optie, de waardes in het water komen niet overeen, het beekwater is een stuk schoner en dus is beekwater niet geschikt.
Sinds vandaag denkt de gemeente over een ander alternatief, dat zou inhouden dat de poel op het diepste punt verdiept zou kunnen worden. Ook dit is kostbaar en levert de vissen stress op. Ook vanwege de opdwarrelende modderdeeltjes zou dit voor de karpers (tijdelijk) niet ideaal zijn, maar het is wel een goed alternatief.
Drinkwater pompen is geen optie want drinkwater is ook schaars, zo ook zichtbaar in het nieuws deze week.
De vissen maken het goed volgens de toezichthouder, ze houden van de zon op de rug en de karpers houden wel van wat warmer water. Echte gaven wij aan, dat als een vis kan kiezen voor de zon op de rug dit anders is dan verplicht aan het oppervlak zwemmen. Daar was hij het mee eens.
Water kwaliteit en zuurstofgehalte wordt iedere dag ofwel om de dag gemeten door ecologen en natuurbalans. Hier zijn rapporten van. Wij hebben meerdere keren om deze rapporten gevraagd echter kan hij als ambtenaar deze niet overhandigen. Daarom heeft hij ons verzoek om de rapportages en metingen bij de afdeling communicatie had neergelegd. We hebbende afd communicatie van de gemeente gebeld maar degene die erover gaat zat in vergadering. ( bestuursondersteuner van de wethouder) Er is een terugbel verzoek achtergelaten voor vandaag. Maar tot op heden geen respons. We hebben nu op allerlei manieren geprobeerd duidelijkheid dmv rapporten en metingsverslagen te verkrijgen. We hebben meerdere malen aangegeven dat het serieus schort aan duidelijke informatie en daardoor is de gemeente er niet in geslaagd onze zorgen mbt de resterende vissen weg te nemen. Wij hebben getelefoneerd, gemaild, op facebook bericht gestuurd, whatsapp en getweet. Zonder concreet resultaat ( bewijs in de vorm van de rapportages van de metingen waarin te zien is dat de vissen het inderdaad goed maken).
Zaterdag 14 september De pomp staat nu aan, er stroomt echter maar heel weinig water uit, er is gewoonweg te weinig grondwater om de kweekvijver op korte termijn voldoende te vullen zodat de vissen zich weer vrijlijk kunnen bewegen. Op dezelfde plekken als de afgelopen week bevinden zich in de vijver nog veel vissen die zich proberen voort te bewegen. De extra ruimte die is uitgegraven ligt aan een oeverzijde waar de vissen nu niet bijkomen dat kan pas als de kweekvijver weer op pijl is en dat zal door de droogte die aanhoudt nog even op zich wachten dus ook hier hebben de vissen die er nu zitten niets aan. Wel hebben ze een gleufje gemaakt als verbinding tussen de kweekvijver en het nieuw uitgegraven stukje. Dus water van de kweekvijver stroomt naar t nieuw uitgegraven stukje. De vissen kunnen hier niet bij want aan de oever is t te ondiep, ook daar bewogen zich vissen aan de oppervlakte.
Wij hopen echter nog steeds dat de gemeente snel actie gaat ondernemen want de vissen vertonen onnatuurlijk gedrag en dat wijst vooralsnog op laag zuurstofgehalte en weinig water.
In de pers
Zorgen over waterstand Driepoel: Een pirenbadje’ https://www.1limburg.nl/zorgen-over-waterstand-driepoel-een-pierenbadje
Zorgen over lage waterstand Kweekvijver in Geleen houden aan https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190919_00123624/zorgen-over-lage-waterstand-kweekvijver-in-geleen-houden-aan
Kenny zegt
Mij is laatst verteld dat de bruinkoolwinning vlak over de grens met duitsland zorgt voor lage waterstanden en dat de natuur gewoon doet wat het normaal doet maar dat het nu wel zichtbaar is door die 2 combos