Afgelopen donderdag vond editie 206 van de Leste Merte van Druten plaats. Vertaald de laatste veemarkt, maar was het maar zo’n feest dat deze onzinnige markt voor het laatst was voor de aanwezige dieren.
Maar niets is minder waar en maakte Druten zich ernstig zorgen of de glorie van de vleesveekeuring met de opgeblazen dikbillen dit jaar wel door kon gaan wegens het blauwtongvirus. Maar Druten vierde feest groenlicht de dikbillen zijn weer welkom na een jaar van afwezigheid. Toch werd er getreurd en gelukkig maar, er stonden bijna geen dieren meer. Een kleine 45 dikbil koeien en op 10 vingers tellende een paar pony’s en ezels. Komt de Leste Merte ( laatste veemarkt) nu dan eindelijk in zicht?
Dikbillen begaan een enorme lijdensweg
Wat is een dikbil nu eigenlijk precies? Tussen 1960 en 1985 durfde fokkers het aan, mede doordat de weg was vrij gekomen om bij runderen een keizersnede uit te voeren om runderen zo te fokken dat ze ruim 40% meer spiermassa kregen wat zich voornamelijk vertaald in hoe de naam het al zegt de dikke billen. (extreem bespierde achterhand zoals het in de handel heet) . Deze routinematige keizersnede is van belang en noodzakelijk omdat de dikbillen niet meer van nature kunnen bevallen. Zonder keizersnede is het fokken van dit ras onmogelijk. Het getuigd van het feit in hoeverre deze rundersoorten zo ernstig zijn doorgefokt dat de natuur haar weg zich er niet meer in herkend. Toch wordt deze wijze van fokken ondanks een wetvoorstel dat het doorfokken van dieren waarin ze een lijdensweg ingaan door menselijke aanpassingen verboden is geraakt niet uitgevoerd voor deze runderen.
Uit deze wetgeving werd bv een start gemaakt in 2019 om het fokken van kort snuitige honden te verbieden tenzij ze aan 6 criteria voldeden was er nog een uitzondering om deze honden te fokken. Maar sinds 2023 is die uitzondering verboden en is er een algeheel verbod gekomen op het fokken van dit soort rassen. De honden gingen keer op keer een enorme lijdensweg in gelijk deze dikbilrassen die helaas nog steeds gevrijwaard zijn van een fokverbod.
Druten is trots en staat met trofee klaar voor rund met beste spiermassa
Even een aai over de bol van een rund op een podium, en daarna gokken hoeveel kilo dit dier moet wegen, want let wel dik stonden ze in de rij om kans te maken op 100 kilo vlees van dit dier. Naast ons twee heren in discussie over hoe makkelijk dit dier is, en waar die dadelijk wordt geschoten in zijn voorhoofd. Even voelen hoe makkelijk deze dikbil na afloop van de markt ten prooi valt aan de vleesindustrie.
Tussen de runderen lopen de twee keurmeester rond om te kijken welk rund de beste en mooiste spiermassa heeft met straks het beste stukje vlees. Even voelen aan de staartaanhechting waar voornamelijk de kwaliteit van het vlees wordt gevoeld. Massaal lopen de Drutenaren uit om onder genot van een biertje het spektakel van de aankomende dood van deze dieren te aanschouwen.
Onder de arm van een man een schaal voor de winnaar van het rund met de mooiste spiermassa om deze uit te reiken aan de veehouder die het dier zo ernstig heeft doorgefokt. Maar helaas staat Druten niet stil bij de enorme onnatuurlijke lijdensweg van deze dieren, en is hun feest belangrijker dan het welzijn van het dier. Traditie daar moet je niet aan tornen, het is feest terwijl deze dieren vlak daarna het slachthuis in zullen gaan.
De Vries Claudette zegt
’t Is godgeklaagd! Voor wanneer een verbod op het fokken van dikbillen!!!