Dierenbelangenorganisaties (Animal Rights, 1037 against animal cruelty, Verzamelpunt Acties Tegen Dierenleed – VATD-blog, Animal Earth, Veggie Squad, Comité Dierennoodhulp, Dierenrechten Alliantie, Rechten voor al wat leeft, Diervriendelijk Nederland en Bite Back) roepen de politie en overheid op om te stoppen met het inzetten van dieren – honden en paarden – bij conflictsituaties.
Inzet door de politie van paarden en honden tijdens conflictsituaties is niet meer van deze tijd. De agressie tijdens conflicten wordt steeds zwaarder tegen de politie, maar ook tegen de ingezette dieren (paarden en honden). Met de regelmaat hebben paarden en honden het zwaar te verduren tijdens inzet bij conflicten en worden de dieren belaagd met vuurwerk, knuppels, stenen of zoals nog vorige week met een ploertendoder (vergelijkbaar met een gummiknuppel, echter met aan het uiteinde nog een zware loden kop, waardoor er zwaar letsel toegebracht kan worden)
Paard losgebroken bij inzet zwaar vuurwerk Eindhoven.
Een politiepaard schrikt ernstig hard door vuurwerk, gaat onderuit en rent weg. In zijn loop botst het dier tegen een toevallige voorbijganger. De politie maakt triest kenbaar dat het angstige dier een extra rustdag krijgt en krijgen alle andere paarden die waren ingezet extra verzorging. De politie bezit ongeveer 120 paarden die worden ingezet tijdens conflicten.
Politiehond overlijd door aanval met bijl
We blikken even terug naar 30 mei 2018 in Schiedam waar een politiehond met een bijl wordt geraakt. De man zou op een balkon met een mes hebben gezwaaid en Allahu Akbar hebben geroepen. De Dienst Speciale Interventies is de woning van de verdachte binnengevallen. De verdachte is door de leden van het DSI neergeschoten om de situatie onder controle te krijgen. Bij de operatie is een hond van het arrestatieteam gewond geraakt. Mogelijk door de bijl van de verdachte. De hond is met spoed naar een dierenarts gebracht maar is aan zijn verwondingen overleden.
Politiepaard Undercover in “harnas” overleden
26 november 2017 overlijd een politiepaard tijdens inzet bij een “Pegida”demonstratie. Het dier zou zijn bezweken aan hartfalen.
Boer rijdt politiepaard aan met tractor
14 oktober 2019: tijdens een demonstratie van een groep boeren met tractoren werd een politiepaard aangereden met een tractor.
Politiehonden worden mishandeld door hun trainer
19 mei 2020 kwamen er beelden naar buiten van een undercover opname waarbij politiehonden tijdens hun training zwaar worden mishandeld.
Politiehond gruwelijk gebeten tijdens inval!
23 september 2019: bij een inval gaat het mis en wordt een politiehond gruwelijk gebeten door een andere hond. Een enorme foute inschattingsfout.
Politiepaard en ruiter knallen tegen geparkeerd busje tijdens Schilderswijkrellen
30 juni 2015: bij uit de hand gelopen rellen in de Schilderswijk knalt een politiepaard in volle vaart tegen een geparkeerde bus aan. Paard en ruiter gaan onderuit, daarna slaat het dier op de vlucht.
Het zijn zomaar even een paar voorbeelden om aan te tonen dat het keer op keer mis kan gaan met de inzet van dieren tijdens conflicten met verwondingen of dood tot gevolg.
Dit moet STOPPEN
Keer op keer moeten deze dieren zware trainingen doorstaan die hun natuurlijke gedrag te buiten gaan. Trainingen waar met de regelmaat mishandelingen aan te pas komen om het dier te krijgen waar de trainer hem wil hebben. Bevelen zullen hoe dan ook opgevolgd worden.
Maar ook tijdens inzet moeten ze handelingen uitvoeren wat hun natuurlijke gedrag ver te buiten gaat. Hun inzet is aanvallen, agressie leveren, omver trappen, bijten en vasthouden. Vaak worden deze dieren ingezet in de frontline waardoor ze de meeste agressie en klappen te voorduren krijgen.
Dit druist in tegen de wetgeving
Pijn, verwondingen, angst, chronische stress, fysiek en fysiologisch ongerief en beperking van hun natuurlijke gedrag zijn hier toch wel de klemwoorden.
Artikel 1.3. Intrinsieke waarde wetdieren
- 1De intrinsieke waarde van het dier wordt erkend.
- 2Onder erkenning van de intrinsieke waarde als bedoeld in het eerste lid wordt verstaan erkenning van de eigen waarde van dieren, zijnde wezens met gevoel. Bij het stellen van regels bij of krachtens deze wet, en het nemen van op die regels gebaseerde besluiten, wordt ten volle rekening gehouden met de gevolgen die deze regels of besluiten hebben voor deze intrinsieke waarde van het dier, onverminderd andere gerechtvaardigde belangen. Daarbij wordt er in elk geval in voorzien dat de inbreuk op de integriteit of het welzijn van dieren, verder dan redelijkerwijs noodzakelijk, wordt voorkomen en dat de zorg die de dieren redelijkerwijs behoeven is verzekerd.
- 3Voor de toepassing van het tweede lid wordt tot de zorg die dieren redelijkerwijs behoeven in elk geval gerekend dat dieren zijn gevrijwaard van:
- a.dorst, honger en onjuiste voeding;
- b.fysiek en fysiologisch ongerief;
- c.pijn, verwonding en ziektes;
- d.angst en chronische stress;
- e.beperking van hun natuurlijk gedrag;voor zover zulks redelijkerwijs kan worden verlangd.
Bij trainingen gaat het er vaak hard aan toe waardoor men ook hierin aan de wet voorbij gaat.
Artikel 2.1. Dierenmishandeling
- 1Het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen.
- 2Tot de in het eerste lid verboden gedragingen worden in ieder geval gerekend:
- a.een dier arbeid doen verrichten die kennelijk zijn krachten te boven gaat of waartoe het uit hoofde van zijn toestand ongeschikt is;
Laat een reactie achter