Geheel per toeval kwam 1037 de website van kleindierenmarkt Barneveld tegen, een markt die wij totaal niet kenden en eigenlijk geheel nieuw was voor ons. Kijkende op de site viel het ons op dat de gehele markt veel te rooskleurig werd neergezet. Toen wij lazen dat er zelfs een loterij was geweest met duiven kregen wij argwaan, laten we niet vergeten dat het al velen jaren verboden is loterijen te houden met dieren en er dus een strafbaar feit was gepleegd door de organisatie achter deze markt.Volgens Artikel 57 van de huidige Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD) is het ‘verboden dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken bij wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen’.
Dat zorgde ervoor dat wij direct meerdere bezoekjes hebben gebracht aan deze markt, die te verdelen valt in 2 markt gedeeltes volgens de site, 1 afdeling voor het gezelschapsdier, de andere deel van de markt voor het slachtdier.
Daar aangekomen zagen wij direct op de parkeerplaats een enorme handel in dieren, waaronder veel duiven en konijnen maar ook vogels. De dieren werden snel en vaak al ruw verhandeld vanuit busjes en primitieve vrachtwagens waarna deze dieren opgepropt verdwenen in kratten, dozen, jutten zakken etc. in kofferbakken van voertuigen die daarna werden gesloten zonder licht, water en of voeding. Deze voertuigen bleven in ieder geval in onze aanwezigheid 2 uur staan in de warmte. Dit terwijl we allemaal massaal worden gewaarschuwd actie te ondernemen als een hond in een afgesloten voertuig zit. De temperatuur loopt hard en snel op en helemaal voor deze zeer kleine dieren.
Het is schrikbarend te noemen dat er diverse handelaren zijn op de markt die dieren massaal verkopen vanuit de kofferbak van een auto. Een kofferbak van een auto is totaal niet ingericht voor transport van welk dier dan ook. De wetgever bepaald in de transportverordering dat het transportmiddel zodanig moet zijn ingericht dat letsel en leed bij het dier bespaard blijven (art 3 onder c), het vervoeren van dieren in dozen, kratten en zelfs jutezakken wat wij zagen valt hier natuurlijk niet onder. De kratten en dozen bewegen alle kanten op. 1037 filmde zelfs een kleine aanhanger met daarop kratten met konijnen in de stromende regen.
De wetgever heeft de transporttijden vastgesteld voor het mogen vervoeren van dieren. We gaan er van uit dat deze dieren minder dan 8 uur mogen worden vervoerd. Onder deze transporttijden zitten ook de wachttijden dat deze dieren gestald staan op deze markt op of onder de kramen en anders in of naast de vrachtwagens of ergens in de kofferbakken van auto’s en of busjes. Tijdens onze inspectie hebben we niet alleen handelaren gezien vanuit Nederland maar ook vanuit Duitsland en uit België. Geen van de handelaren heeft de dieren voorzien van water en voeding tijdens de transport gelet op (art 3 onder H) waarin bepaald word dat de dieren op gezette tijden water, voeding en rust nodig hebben afgestemd naar grote en soort dier. 1037 heeft op geen van de voertuigen een kenmerk ( sticker) aangetroffen dat het ging om transport van levende dieren.
Het is natuurlijk heel begrijpelijk nu we ook de 2 bovenste beelden zien dat de reis en de handelsdag zeer stressvol zijn voor deze zeer kleine dieren. Kratten, dozen en houten kisten waarin de dieren vervoerd worden liggen allemaal los in de voertuigen en kunnen bij roekeloos rijgedrag de dieren ernstig verwonden. Maar ook een plotselinge stop op de weg kan veel schade aan deze dieren toebrengen en de kratten met dieren doen verschuiven. De wetgever stelt in haar wetboek het volgende, Art 3 onder G, dieren dienen te beschikken over de juiste vloeroppervlak naast voldoende stahoogte. Dat de dieren hier niet kunnen staan mogen overduidelijk zijn.
Onze stoppen sloegen door maar zoals altijd zijn wij er om bewijs vast te leggen en dit te delen (waaronder met animalstoday.nl en de desbetreffende instanties) zodat er actie kan worden ondernomen. Want actie dat is er echt nodig bij deze vergeten dieren.
We hebben onze inspectie voortgezet in de hal om daar te kijken wat daar gaande was. We startte eerst met wat groente en fruit en wat bloemetjes naast wat diervoer en tweedehands artikelen waarna er tussen deze handel en achter in de hal veel dieren stonden. En ook daar schrokken we weer hoe de dieren behandeld en verhandeld werden. Achteraf bleek dat wij via de achter ingang de hal waren in gegaan.
Als je snel en vluchtig kijkt zie je een aantal vogels die er redelijk tot goed verzorgt erbij zitten met redelijke ruimte in de kooien met voeding en water. Maar tijdens ons inspectie kwamen er meer handelaren binnen waar de werkelijkheid anders werd.
Op elkaar gepropte dieren in kooien zonder voeding en zonder water, vaak waren de kratten zo vol dat er totaal geen ruimte meer te vinden was. Dieren die opgekocht en of verhandeld werden, werden in het algemeen ruw verhandeld er werd mee gegooid alsof het oud vuil was. Onze vermoeden gaat uit dat dit de voederdieren moesten worden voor slangen etc. De konijnen die wij zagen zagen er gehavend uit en werden onder de toonbank in volle kratten naast kratten met muizen gezet.
Tijdens onze verdere inspectie zagen we duiven waar onze tranen van gingen lopen. het bleek steeds en steeds erger te worden, terwijl we wel een vermoeden hadden maar dit hadden wij zelf niet verwacht.
Wasbeerhonden in zeer volle kratten ook weer zonder water en voeding die op de valreep in de handel gingen, deze mogen per 10 juli 2017 niet meer verhandeld worden.
Zo kwamen we onder andere een aantal duiven tegen die zonder water en voeding en met te weinig of helemaal geen zit stokken de dag moesten doorbrengen. Terwijl er heel uitgebreid een regelement staat op de site van deze kleinhuisdierenmarkt waarin staat vermeld dat er gehandhaaft wordt door de marktmeester, de dieren ieder op zijn soort een juiste afmeting kooi moet hebben waarin deze ruim kan zitten, staan, voorzien moeten zijn van voeding en water en indien het vogels zijn moeten zijn voorzien van voldoende zitstokken. Dat er niet gehandhaaft word dat was ons al heel erg duidelijk.
Zo als je hiernaast op de foto ziet hadden de duiven geen water, geen voeding, geen zitstokken of te weinig zit stokken en waren sommige kooien te overbezet. Deze beelden kwamen we ook zeer veel tegen met parakieten die vaak net gebukt in hun kooitjes konden zitten. Tijdens onze inspectie tijdens het lossen zagen we natuurlijk ook dode dieren die de reis met andere dieren in een busje niet hadden overleeft. Deze dode dieren werden dan snel werd verwijderd voor de markt echt open ging voor publiek.
En dit alles terwijl er zo mooi staat op de site van deze markt hoe kindvriendelijk deze markt is.
Dat het er hier diervriendelijk aan toe moet gaan volgens de site is alles behalve dat, het moet zelfs een schande genoemd worden dat er nog steeds een voortbestaan is van deze markt. De marktmeester doogt klaarblijkelijk alles daar, die loopt gezellig rond en vind alles goed en gezellig terwijl deze markt zeer strikte regels kent. Mogelijk is deze meneer blind geworden voor deze vorm van dierenleed, en dat blijkt wel uit het volgende, want volgens de regels van deze markt die niet gehandhaafd worden door deze marktmeester zouden alle dieren moeten zijn voorzien van voeding en water en bewegingsruimte en de juiste zit en of sta hoogte moeten hebben, naast het feit dat zieke en dode dieren direct verwijderd dienen te worden. Zoals de beelden laten zien genomen door het team van 1037 zitten de dieren massaal opgepropt in kratten en kooien zonder water en voeding en zonder bewegingsruimte op uitzonderingen daar gelaten.
En dan de dierenarts die daar zou rond lopen, wij hebben hem of haar in ieder geval niet gezien tijdens onze inspectie en weten wij zeker dat geen van de dieren zijn bekeken door de dierenarts geheel volgens de site van deze huisdierenmarkt.
Dan zou de NVWA daar nog rond lopen, let wel de markt is klein, zeer klein en ook de NVWA is daar niet aanwezig. Onze beelden zijn verzonden aan de NVWA voor nader onderzoek. Laten we hopen dat er eerdaags een einde komt aan deze bizarre manier van verhandelen van dieren.
Laat een reactie achter