Afgelopen zondag kondigde het KNMI code rood af voor het gehele land vanwege extreem gevaarlijke weeromstandigheden waarbij alle wegen in Nederland verraderlijk glad konden worden. Geheel om deze reden nam het bestuur van de NVWA een wijs besluit om niet aan te treden bij slachthuizen tijdens code rood. De NVWA is toezichthouder tijdens de slacht en tracht erop toe te zien dat de slacht “ordelijk” verloopt. Zonder toezichthouder mag een slachthuis niet slachten.
Code rood
Nu zou je verwachten met code rood vanwege extreme gladheid de dieren niet meer mogen worden vervoert naar het slachthuis omdat dit te gevaarlijk is. Gezien de laatste maanden zijn er heel wat transporten met dieren gekanteld waarbij veel slachtoffers zijn gevallen. Maar niets is minder waar. Onze toezichthouder de NVWA maakt zich totaal niet druk om het welzijn van het dier tijdens code rood, maar maakt zich druk om haar medewerkers. Het bestuur van de NVWA besloot zondagavond om de toezichthouders niet de weg op te sturen bij code rood omdat dit te gevaarlijk is voor het personeel. Natuurlijk een net zo belangrijk gegeven maar het dierenwelzijn had voorop moeten staan.
De NVWA controleert streng op dierenwelzijn tijdens transport en bij aanvang van export. Onze inspecteurs en dierenartsen beoordelen of dieren wel vervoerd mogen worden en of dat op de juiste wijze gebeurt.
Regelgeving
De regels voor diertransport zijn Europa-breed vastgesteld in de Verordening (EG) Nr. 1/2005 (Transportverordening). De regels variëren voor verschillende diersoorten en voor verschillende reisafstanden. De meeste regels gelden voor runderen, schapen, geiten, varkens en (niet-geregistreerde) paarden.
Het gaat bijvoorbeeld om:
- De manier waarop de dieren behandeld moeten worden.
- Wanneer dieren niet geschikt zijn te vervoeren.
- Hoe vervoermiddelen ingericht moeten zijn.
- Welke reisschema’s gehanteerd moeten worden, enzovoorts.
Valt af te lezen op de site van onze toezichthouder de NVWA
Onze inspecteurs en dierenartsen beoordelen of dieren wel vervoerd mogen worden
Het lijkt 1037 Against Animal Cruelty een gegeven dat bij code rood dieren niet vervoert mogen worden omdat er een zeer groot gevaar kan optreden tijdens transport naar slachthuizen.
We lezen de verordening eens even door (EG) Nr.1/2005 waar toch heel duidelijk richtlijnen zijn opgenomen in deze verordening namelijk het volgende:
Artikel 3 Algemene voorwaarden voor het vervoer van dieren
Het is verboden dieren te vervoeren of te laten vervoeren op zodanige wijze dat het de dieren waarschijnlijk letsel of onnodig lijden berokkent.
Bovendien moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
c) | het vervoermiddel is zodanig ontworpen en geconstrueerd, en wordt op zodanige wijze onderhouden en gebruikt dat de dieren letsel en lijden bespaard blijft en dat hun veiligheid is gegarandeerd; |
Ook uit de bijlage blijkt het volgende:
HOOFDSTUK II Vervoermiddelen
1. Bepalingen voor vervoermiddelen in het algemeen
1.1 De vervoermiddelen, containers en toebehoren moeten zodanig zijn ontworpen en geconstrueerd, en op zodanige wijze worden onderhouden en gebruikt dat:
a)letsel en onnodig lijden van de dieren voorkomen wordt en hun veiligheid gegarandeerd is;
b)zij de dieren bescherming bieden tegen slechte weersomstandigheden, extreme temperaturen en klimaatveranderingen;
NVWA had verbod transport op moeten leggen
Gelet op het voorgaande was het aannemelijk geweest dat er ongevallen hadden kunnen plaats vinden tijdens transport wegens extreme gladheid, helemaal gezien op landwegen die niet vrij worden gemaakt, onderhouden worden met strooizout en zo een extra gevaar opleveren tijdens het ophalen van dieren bij het erf van de boer. Daarop was slechts één conclusie, geen enkel transport was mogelijk geweest in het belang van het dier. Hun veiligheid kon niet gewaarborgd worden.
Ook een week geleden gaf het KNMI code rood af voor extreme weersomstandigheden het ging toen om extreme sneeuwval. Toch besloot de NVWA niet op te treden en alle transporten gewoon een doorgang te bieden naar slachthuizen. NVWA gaf geen gehoor aan de waarschuwing van het KNMI en voerde haar eigen koers in het belang van slachthuizen.
Het volgende viel af te lezen op FB
#dierenwelzijn Onze inspecteurs besteden deze dagen extra aandacht aan het welzijn van dieren in verband met de lage temperaturen. Zo letten ze erop dat dierenwelzijn niet wordt geschaad tijdens transport. Transporteurs hebben de mogelijkheid om het transport aan te passen tegen de kou. Ze kunnen bijvoorbeeld de kleppen dicht zetten (bij evenhoevigen) of zeilen over de wagen trekken (bij pluimvee). Ook kunnen ze gebruik maken van geconditioneerd transport.
Een teamlid van 1037 Against Animal Cruelty stelde een paar vragen aan de NVWA op FB
NVWA tot welke ondertemp. mag er gereden worden voor kalveren, kippen, schapen, koeien, varkens ?
AuteurNederlandse Voedsel- en WarenautoriteitHoi Brenda, vanwege de mogelijkheden die geconditioneerd transport kan bieden, is er geen uiterste minimumtemperatuur overeengekomen in het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen 2020, zie ook: https://www.nvwa.nl/…/nationaal-plan-voor-veetransport…
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Oww dus de kip mag van tevoren al ingevroren worden, wel zo handig zijn ze lekker rustig met de slacht.
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Een vraag aan de NVWA. Waarom letten de NVWA inspecteurs extra op dierenwelzijn bij lage temperaturen als er toch geen protocollen zijn die nageleefd dienen te worden. Wat is de zin of onzin hiervan NVWA ?
AuteurNederlandse Voedsel- en WarenautoriteitHoi Brenda, er zijn wel degelijk regels voor dierenwelzijn bij transport. In het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen 2020 staat aangegeven bij welke temperaturen er extra maatregelen genomen kunnen worden en welke verantwoordelijkheden de verschillende organisaties hebben.Zie ook: https://www.nvwa.nl/…/nationaal-plan-voor-veetransport…
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit In de Europese richtlijn staat: De ventilatiesystemen op wegvervoermiddelen moeten zodanig zijn ontworpen, geconstrueerd en onderhouden dat zij op elk moment tijdens transport, ongeacht of het vervoermiddel stilstaat of in beweging is, volstaan om de temperatuur in het vervoermiddel voor alle dieren tussen 5 en 30 graden Celsius te handhaven met een tolerantie van plus of min 5 graden Celsius, afhankelijk van de buitentemperatuur
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit Het doen rijden met open vrachtwagens voor runderen, varkens etc zou nu op dit moment een No GO moeten zijn en een strafbaar feit. Door de wind kan een buitentemperatuur van 4°C voor een varken namelijk aanvoelen als -12°C.. Heeft de NVWA wel eens metingen gedaan wat de temp is tijdens het rijden voor de passagiers die aan de openraamzijde zich bevinden . Zo ja wat zijn daaruit de testuitslagen geweest? Daadwerkelijke temp- rijwind temp in de wagen.
We kregen natuurlijk in de gaten dat we in een heet hangijzer zaten van de NVWA en kregen geen antwoorden meer op onze vragen via een publieke weg.
We hebben via de persmail contact opgenomen om antwoord te krijgen op onze vragen met betrekking tot het welzijn van dieren tijdens een koude periode.
Geachte, Graag zouden wij willen weten of er een koude protocol is voor het vervoer van dieren en het beweiden van dieren tijdens deze koude dagen. 1.)Wat zijn de ondertemperaturen voor het vervoer per soort ( varkens, kalveren, kippen, konijnen, runderen, paarden, schapen)? 2.)Wat zijn de ondertemperaturen dat dieren nog beweid mogen worden daarbij denken wij aan biologische varkens, schapen, paarden, runderen, maar ook ezels? 3.) Wordt er ook rekening gehouden met de rijwind bij opentransporten. De gevoelstemperatuur is dan nog veel kouder? 4.) Gaat de NVWA hierop handhaven indien er transporten plaats vinden bij te koude temperaturen per soort? 5.) Denk hierbij aan de nacht waar met veel rijd om slachthuizen te bevoorraden. Graag zien wij uw antwoorden tegemoet,
We kregen antwoord maar die waren bestemd voor een hitteprotocol.
De uiterste temperaturen waarbij dieren nog vervoerd mogen worden, zijn opgenomen in de Transportverordening. De Transportverordening geldt bij langtransport. Zie voor meer informatie: Langer dan 8 uren | Vervoer levende dieren | NVWA.
Verder hebben de overheid en het bedrijfsleven in het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen afspraken gemaakt over vervoer bij extreme kou.
Er zijn wettelijk geen ondertemperaturen vastgesteld voor het beweiden van dieren. De sector heeft op dit onderwerp ook geen ‘koude protocol’ opgesteld. Zie voor meer informatie ook onze website: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dierenwelzijn/dierenwelzijn-bij-extreme-kou
Met vriendelijke groet,
Hier valt het volgende af te lezen:
Koude: Het is lastiger om een eenduidige grenswaarde voor koude te definiëren. Vanwege de mogelijkheden die geconditioneerd transport kan bieden, is geen uiterste minimum temperatuur overeengekomen. Bij transporten die langer dan 8 uur duren, mag de temperatuur in de veewagen niet beneden het vriespunt komen. Bevriezing van de drinkwatervoorziening is een probleem dat bijzondere aandacht behoeft. Dit betekent dat er altijd drinkwater uit de drinknippels moet kunnen komen. Een belangrijke beperkende factor bij koude wordt gevormd door de verminderde mogelijkheden voor een goede reiniging en ontsmetting (R&O). Door het bevriezen van de eenvoudige faciliteiten bij een veehouder is een correcte uitvoering van R&O niet mogelijk. De NVWA houdt, ook bij vorst, vast aan het uitgangspunt dat uitsluitend schone wagens de openbare weg op mogen. In Europees verband is afgesproken dat buitentemperaturen onder 0 graden Celsius extra maatregelen rechtvaardigen om het dierenwelzijn tijdens transport te waarborgen.
Per saldo
Doet de NVWA helemaal niets om dieren bescherming te bieden tegen slechte weersomstandigheden, extreme temperaturen en klimaatveranderingen en let men alleen op veiligheid van eigen personeel.
Laat een reactie achter