In ons vorige artikel uitten we onze zorgen over opgezette dieren die het straatbeeld sieren. Maar is dat wel zo gewoon als men doet laten blijken?
Door ons vorige artikel kregen we een tip eens te gaan kijken bij een evenement waar ook live een preparateur dieren prepareert. 1037 Against Animal Cruelty is aan de hand van deze tip gaan kijken hoe dit nu te werk gaat en om te kijken waar deze dieren vandaan komen. In dit geval volgde we een preparatie van een fazant. De dieren waren geschoten uit de jacht, het inwendige was al ontdaan (vlees, organen, botten), maar de rest was heel goed te volgen.
‘Het is maar een fazant’
Zo eenvoudig wordt er gereageerd tijdens de preparatie van deze fazant. De jacht op fazanten is legaal en het prepareren van deze fazanten ook. De fazant mag in deze periode geschoten worden. jachtseizoen
- Fazant: haan – 15 oktober – 31 januari
- Fazant: hen – 15 oktober – 31 december
Of deze dieren daadwerkelijk binnen deze datum geschoten zijn blijft natuurlijk de vraag, maar mogen we er vanuit gaan dat dit klopt. Diverse keren hebben we de preparateur horen zeggen dat de dieren vers moeten zijn om geprepareerd te kunnen worden.
Bij tal van dieren zet je toch je vraagtekens?
We zagen tijdens de tentoonstelling tal van dieren opgezet staan onder de noemer trofeeën. Trofeeën een begrip uit de jacht. Je trots van wat je hebt weten te doden tijdens de jacht wat je graag wil showen. Blijkend uit een folder op de tafel komt de zelfde term voorbij. ‘Ook kunnen we het transport van uw trofeeën geheel verzorgen’. Tijdens het tentoongestelde stonden ooievaar, kevers, schorpioenen, roofvogelsoorten, goudfazant, edelhert, kwak , een stelletje trompet vogels en ga zomaar door opgesteld, deels van de vogels waren voorzien van een ring om de poten. Op bovenstaande foto een torenvalk met muis.
Beren,tijgers,leeuwen, giraffen en zebra’s
Uit de fotocollage in het fotoboek en op de folder blijkt dat er tal van diersoorten worden opgezet. Maar waar komen deze dieren vandaan. Veel van deze dieren mogen in Nederland of in Europa niet geschoten worden of verhandeld worden, maar elders op de wereld wel. In veel gevallen mag het doodgeschoten dier wel weer verhandeld worden om bijvoorbeeld zoals nu geprepareerd te worden. Het dier moet dan zijn voorzien van een Cites certificaat. Voor de Afrikaanse olifant, leeuw, moeflon, ijsbeer, nijlpaard, witte neushoorn en de breedlipneushoorn geldt een totaal verbod en krijgen deze geen documenten meer om ingevoerd te mogen worden.
Bij een simpele vraag waar komt de beer vandaan kregen we het volgende antwoord.
“Die is geschoten in een park”.
Met de opmerking, alle dieren gaan dood en komen uit parken, ze worden geschoten of zijn slachtoffers van verkeer of natuurlijke dood. Maar toen brak toch ineens de paniek uit toen ze in de gaten had dat er was aangegeven dat de beer geschoten was. We kregen daarop te horen dat het dieren zijn uit dierentuinen die zijn overleden. Ineens een ander verhaal.
Natuurlijk zou dat kunnen en mogelijk voorkomen, maar dit verklaart het beeld op de folder van de preparateur niet. Daarop is duidelijk een beeld te zien van een groep leeuwen die opgezet zijn blijkend uit de foto’s. Zijn deze dieren dan tegelijk gestorven of komen ze uit verschillende dierentuinen of uit de jacht?
We keken de site na van deze preparateur en dan komt dit naar voren,
Jagen in Zuid Afrika is een ware belevenis. U kunt verblijven
in een zeer luxe jacht boerderij. Deze ligt in de Limpopo Vallei.
Overdag kunt u op een georganiseerde jacht gaan. Bij thuiskomst
staat er een geweldige maaltijd op u te wachten. Hierna kunt u,
na een duik in het zwembad, genieten van de rust bij een
romantisch vuur. Alles in de buitenlucht uiteraard. Voor de nacht
heeft u de beschikking over een prima bed, zodat u de volgende
dag weer fit bent. Na een uitstekend ontbijt kunt u weer de
schitterende natuur in. Al dan niet jagend. De preparateur is een paar maal hier geweest en kan u dus veel vertellen over de jachtmogelijkheden, deze accommodatie en alle bijkomstige bezienswaardigheden in de omgeving.
Maar wat kan daar nu zoal bejaagd worden. 1037 Against Animal Cruelty is dit gaan uitzoeken en heeft de volgende lijst gevonden
Jacht
De Limpopo Valley Game Reserve is een paradijs voor de échte trofee jager die op zoek is naar zijn droom trofee van Buffel, Sabel Antilope en Roan Antilope. Een groot aantal antilope soorten zoals Kudu, Eland, Nyala en Blauw Wildebeest, om maar enkele te vernoemen, kunnen hier bejaagd worden op 40.000 Ha jachtterrein in één aaneengesloten blok. Met een privé-airstrip op het terrein zelf kunnen jagers desgewenst vanuit Johannesburg rechtstreeks landen op het domein.
Liefhebbers van ‘’dangerous game hunts” hebben hier de mogelijkheid om Olifant, Kaapse Buffel, Leeuw en Luipaard te bejagen in de vrije wildbaan en dit op één van onze enorme jachtconcessies in het Noord-Oosten van Limpopo. Het bejagen van een Kaapse Buffel met een trofee grootte boven 40 inch is hier geen uitzondering.
De meer exotische soorten zoals Nijlpaard, Krokodil, Bruine en Gevlekte Hyena zijn eveneens mogelijk
Wildsoorten
Soort | Soort |
---|---|
Baviaan | Blesbok |
Blauwe gnoe | Bushpig |
Eland | Gemsbok (oryx) |
Giraf | Greater Kudu |
Grijze duiker | Impala 1ste |
Impala 2de | Jakhals |
Bushduck | Klipspringer |
Common reedbuck | Vaal rhebuck |
Steenbok | Nyala |
Mountain reedbuck | Bergzebra |
Rood hartebeest | Sharpes grijsbok |
Common springbok | Zwarte springbok |
Witte springbok | Tsessebe |
Wrattenzwijn (female/male < 8 inch) | Wrattenzwijn (male > 8 inch) |
Witte Blesbok | Burchell zebra |
Witstaartgnoe | Bontebok |
Leechwe | Waterbok |
We zien ook uitjes naar Turkije op de site staan van deze preparateur
In deze wondermooie wereld kunt u op jacht gaan, in het oostelijke
deel van Turkije. Hier wacht u een wonderschone natuur, een ware
cultuur-shock en een jachtavontuur om nooit te vergeten! U bent te
gast bij de Koerden in een eenvoudig hotel, waar goed voor u gezorgd
wordt. Voor de jacht gaat u hoog de bergen in. Alles wordt voor u
verzorgd. U wordt van het vliegveld afgehaald, het hotel staat voor
u klaar en uiteraard wordt de jacht voor u geregeld. Hier vindt u
de Bezoar steenbok, de meest oorspronkelijke van deze soort. Ook
kunt u jagen op wilde zwijnen, gemzen en wolven, maar ook op de
fazant, patrijs en kwartel. Naast de jacht kunt u geweldige wandelingen
maken, een tocht per paard maken, vissen en uiteraard ‘s avonds
ontspannen bij de plaatselijke bevolking die u met open armen ontvangt
met uiteraard een hapje en drankje. Kortom, bent u in een goede conditie, want die heeft u wel nodig, dan is dit onbekende deel van Turkije een fantastische belevenis voor u!
De preparateur is zelf hier geweest en kan u dus veel hierover vertellen.
Komen de dieren dan echt uit de dierentuin?
Zouden al die opgezette dieren die oorspronkelijk niet gedood mogen worden en vaak ook nog met uitsterven bedreigd worden nu echt allemaal uit dierentuinen komen? Dit zijn we verder gaan uitzoeken bij diverse dierentuinen, maar de verwijzingen naar de jachtreizen waar de preparateur zelf al diverse keren is geweest lijkt voor ons toch een vorm van zorg en aandacht te hebben voor ons onderzoek.
We namen contact op met diverse dierentuinen door het land heen. We moeten zeggen dat we keurig te woord zijn gestaan over wat er met hun dieren gebeurt en wat het vervolg stadium is na de dood van het dier.
De dieren die een euthanasie zijn ondergaan daarvan weten de dierentuinen in het algemeen wel wat de oorzaak van ziekte was en waarom het dier uit het leven is genomen. Ook worden er dieren het leven ontnomen omdat ze teveel zijn en niet uitgeplaatst kunnen worden. Maar de dieren die plots zijn overleden gaan allemaal voor sectie naar Utrecht om de doodsoorzaak te achterhalen. Als de sectie is afgerond gaan alle dierlijke materialen weer retour naar de dierentuin. Het park kan dan de beslissing nemen het dier op te laten halen door rendac of om er voor te kiezen het dier te laten prepareren. Mocht dit laatste het geval zijn dan wordt dit slechts gedaan voor educatieve doeleinde en blijft het dier in het park.
Overleden of doodgespoten dieren in Burgers zoo
Natuurlijk gaan in dierentuinen ook dieren dood. Soms betreft het een dier dat in de natuur tot het prooispectrum van onze roofdieren zou tellen. Bijvoorbeeld een lierhert, een zebra of een pekari. Normaliter worden de lichamen van hier overleden dieren weggebracht voor sectie. Het kan echter voorkomen, dat uitgebreid onderzoek naar de doodsoorzaak niet nodig is. Bijvoorbeeld omdat een dier bij een ongeluk is overleden, of dat de dierenarts het heeft geëuthanaseerd. Het laatste gebeurt als een dier lijdt en met veterinaire zorg niet is te helpen en in enkele gevallen ook omdat een dier niet meer in ons park gehouden kan worden. Bijna altijd kunnen jongvolwassen dieren die in hun geboortegroep voor sociale spanning zorgen aan een andere verantwoorde dierentuin worden afgegeven.
In een enkele geval lukt dit ondanks alle inspanningen niet en dan kan worden besloten om het leven van zo’n dier te beëindigen. Euthanasie als populatiemanagement proberen we echter zoveel mogelijk te voorkomen; waar mogelijk zullen we eerder kiezen voor geboortebeperking bij diersoorten waar nageslacht niet gewenst is. In elk geval kan het vlees van een gedood dier, na een korte veterinaire keuring van het lichaam, in sommige gevallen nog als voedsel voor de roofdieren worden gebruikt. Hoewel dan doorgaans niet hele karkassen worden gevoerd, wordt het vlees ook niet helemaal onherkenbaar gemaakt. Het is dus mogelijk dat bezoekers de leeuwen op een zebrabout zien kluiven. Op het eerste gezicht kan dit misschien vreemd overkomen, maar feitelijk is het een goed, natuurlijk gebruik van een dood dier. En eigenlijk gaat het ook om prima ‘scharrelvlees’ van dieren die goed verzorgd werden, ruime huisvesting kenden en in een natuurlijke sociale setting hebben geleefd. www.burgerszoo.nl
Wie moeten we nu geloven?
Spreken de preparateurs de waarheid en worden de dode dieren opgekocht uit dierentuinen omdat er veel geld mee verdiend kan worden, dus ook winst voor een dierentuin bij de verkoop van een overleden dier. Of worden er nu echt lukraak maar dieren afgeschoten tijdens de jachtreizen en deze uiteindelijk via een omweg met een Cites verklaring ingevoerd om geprepareerd te worden.
Even voor de duidelijkheid een opgezette leeuw (man) kost in de aanbieding toch nog €29.749,15 demuseumwinkel
We kijken de site van de overheid na hoe het zit met jachttrofeeën en het invoeren daarvan. www.rvo.nl
We zien het volgende staan : De staatssecretaris van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten voor jachttrofeeën van de volgende soorten geen invoervergunningen meer af te geven:
- Breedlipneushoorn of witte neushoorn (Ceratotherium simum simum)
- Nijlpaard (Hippopotamus amphibius)
- Afrikaanse olifant (Loxodonta africana)
- Moeflon (Ovis ammon)
- Leeuw (Panthera leo)
- IJsbeer (Ursus maritimus)
Dat de handel in trofeeën groot is blijkt wel uit het feit dat er volop benodigdheden te koop zijn om elk dier dan ook te prepareren.
https://www.prepareerwinkel.nl/nl/pu-lichamen/zoogdieren-afrika/
Laat een reactie achter