Hitteprotocol, wat is dat?
Dat is hetgeen wat wij ons afvroegen tijdens de warme dagen die we mochten meemaken in Nederland.
Je zou zeggen en denken dat het een wetgeving is waarbij dieren die in gevangenschap worden gehouden (voornamelijk productiedieren) bij extreme temperaturen gevrijwaard worden van transporten. Maar niets is minder waar, laat staan dat er controles worden uitgevoerd en wordt gehandhaafd.
Er lijkt een zogenaamd hitteprotocol te zijn voor veetransport bij extreme temperaturen met daarin de regelgeving hoe om te gaan met dieren tijdens transport, echter is dit slechts een handleiding dat als een advies wordt gezien ondanks dat alle partijen het er over eens zijn dat je vanaf 35 graden geen dieren kunt vervoeren. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2016/06/28/nationaal-plan-voor-veetransport-bij-extreme-temperaturen
Met 35 graden en hoger weet elke autobezitter zonder airco dat het niet meer te doen is om te rijden, ook al zet je alle ramen open in je vervoersmiddel. Daarbij is het maar te hopen dat je door kunt blijven rijden want per ongeluk stil komen te staan in de zoveelste file, daar zit je dan niet op te wachten. De temperatuur boven het hete asfalt loopt zeer snel op bij stilstand.
Het is dan natuurlijk te gek voor woorden dat je als chauffeur geen verantwoording neemt voor de dieren die je vervoerd terwijl je een wettelijke zorgplicht hebt, ook al werk je voor een baas.
In artikel 1.4 wet dieren staat namelijk het volgende beschreven:
1: Een ieder neemt voldoende zorg in acht voor dieren.
2: De zorg, bedoeld in het eerste lid, houdt in ieder geval in dat een ieder die weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat door zijn handelen of nalaten nadelige gevolgen voor dieren worden veroorzaakt, verplicht is dergelijk handelen achterwege te laten voor zover zulks in redelijkheid kan worden gevergd, dan wel alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevergd teneinde die gevolgen te voorkomen of, voor zover die gevolgen niet kunnen worden voorkomen, deze zoveel mogelijk te beperken of ongedaan te maken.
Dat de dieren nadelige gevolgen ondervinden is wel gebleken tijdens onze controles van deze transporten. We zagen dieren vlak en angstig op de grond liggen en happend naar zuurstof.
We volgden transporten naar slachthuis Esbro waarbij er standaard eerst wordt afgetankt bij een tankstation die voor het slachthuis staat. We zagen de temperatuur bij de pompstation oplopen naar 41,8 graden. De kippen hadden het duidelijk zwaar.
Niet alleen het transport is een hel voor deze dieren. Ons team volgden een vangteam dat kippen ging laden bij een kippenbedrijf om naar slachthuis Esbro te brengen. Ons team heeft daar metingen verricht bij het inladen van de kippen. Aan de achterzijde van de vrachtwagen zagen we grote ventilatoren staan, wat in principe geen enkele zin heeft. Het enige wat bereikt wordt is, dat de warme lucht die om de vrachtwagen hangt door de vangkooien wordt geblazen. De door ons gemeten temperatuur (in de zon gemeten) was 39,4 graden.
We zien bij aankomst bij slachthuis Esbro dat de vrachtwagens zich opstellen om de slachtstraat in te mogen rijden. Duidelijk zien we dat de dieren het zwaar hebben. Ook hier zien we weer grote ventilatoren staan die de warme lucht door de vangkooien verplaatsen.
We hebben diverse keren contact opgenomen met de NVWA met het verzoek over te gaan op handhaving. Het enige wat wij te horen kregen was het volgende: “Het hitteprotocol is geen wetgeving en slechts een advies. Wij kijken slechts naar het welzijn van de dieren maar het is niet verboden boven de 35 graden te rijden. We kunnen dus niets voor u doen” Ook hebben wij een medewerker van de NVWA die aan het rondrijden was gevraagd om een handhavingsverzoek bij slachthuis Esbro. Zijn woorden waren als volgt: “Ik kom er zojuist vandaan en alles ziet er goed uit, daarbij is het een advies en geen wetgeving dus kunnen we weinig doen. Maar alles is oké daar” En zelfs bij onze laatste melding (een gesprek dat volledig is opgenomen door ons voor een overleg met de NVWA) kregen we wederom het volgende te horen. ” Wat kan ik voor u betekenen hierin”….Ons antwoord was als volgt: “Voor ons hoef je niets te doen, voor de dieren des te meer”
Het is niet te begrijpen dat de verantwoordelijke instantie de NVWA niet de wetten kent om over te gaan op handhaving, en zich slechts verschuilt achter een opgesteld hitteprotocol tussen diverse partijen waaronder een slachthuis die niet wettelijk bindend is. We hebben te maken met een door de staat opgesteld wetboek http://wetten.overheid.nl/BWBR0030250/2018-07-01
De verantwoordelijke instantie de NVWA dient te handelen volgens de richtlijnen die opgesteld staan in deze wet en die van toepassing zijn voor het volgende:
Artikel 1.2. Reikwijdte
1: het bij en krachtens deze wet gestelde over dieren is van toepassing op gehouden dieren, voor zover niet anders is bepaald.
2: het bij en krachtens deze wet gestelde over dierlijke producten is tevens van toepassing ten aanzien van dierlijke producten van andere dan gehouden dieren en is, voor zover het product tevens een levensmiddel is, van toepassing op:
a: het keuren, uitsnijden, verpakken, merken, opslaan en vervoeren van vlees;
b. het weren, bestrijden en voorkomen van verspreiding van ziekteverwekkers die schadelijk zijn voor dieren, en
c. het bevorderen van de kwaliteit van dierlijke producten.
3: het bij en krachtens deze wet gestelde over diergeneesmiddelen en diervoeders is met betrekking tot toepassing, onderscheidenlijk gebruik bij dieren tevens van toepassing ten aanzien van andere dan gehouden dieren.
De verantwoordelijke instantie de NVWA hoort niet te kijken naar een onderling opgesteld hitteprotocol, maar in te grijpen volgens de wet. Het vervoeren van kippen (en andere dieren) bij 35 graden is een aantasting van het welzijn van deze dieren. Artikel 1.4 lid 2 WD is dan van toepassing. De inschatting moet dan ook worden bekeken per diersoort dat op transport wordt gesteld. Elke diersoort heeft zijn eigen ecologische waarde en heeft zo zijn eigen hittestress.
Slachthuizen zoals slachthuis Esbro die maar liefst 1,25 miljoen kippen per week slacht, is het alleen van belang dat de slachtlijn blijft doordraaien. Elke minuut dat de lijn stil staat kost geld, en het welzijn van deze dieren is voor dit soort bedrijven een bijzaak.
Midden 2016 diende Partij voor de Dieren nog een motie in om geen diertransporten meer door te laten gaan als de buitentemperatuur boven de 28 graden komt. Een grote meerderheid van de kamer verwierp de motie https://www.partijvoordedieren.nl/news/dankzij-kamer-weer-diertransporten-bij-zomerhitte
Hoelang blijft men nog stemmen op partijen die slechts alleen naar het economisch belang kijkt en het welzijn van het dier als ondergeschikt beschouwd.
Voor kort schreef Karen Soeters een blog over de NVWA waar ze het volgende aan de kaak stelt: NVWA werkt willens en wetens mee aan misdrijven. https://www.animalstoday.nl/karens-blog-nvwa-misdrijven/ De NVWA lijk haar ogen te sluiten en handhaaft niet volgens de richtlijnen van de wet.
Deze onderstaande foto zagen wij bij een medewerker van de NVWA staan met deze tekst er bijgeschreven “Etalage van de slager. Antwerpen. Prachtig.”.
Als medewerkers van de NVWA dit prachtig vinden is het begrijpelijk dat er naar het welzijn van dieren op een hele andere manier bekeken word dan dat dierenwelzijnsorganisaties dat doen. Wij denken aan het welzijn van het dier, en trachten hun lijden en dood te voorkomen.
Laat een reactie achter