Op zaterdag 26 mei 2018 is ons team op Scheveningen geweest om daar een beeldverslag te maken van een houder van papegaaiachtigen die daar vele dagen per jaar, vooral als de badgasten daar zijn, staat te werken met zijn gehouden dieren. Er is in de loop van de jaren nog al eens een afwisseling geweest in het optreden van de Papegaaiachtigen. Daar de vogels vroeger tal van kunsten moesten uitvoeren, diverse antwoorden moesten geven, ging het later over op het aanpakken van gelden voor de houder van de dieren. Nu zagen we vooral dat er betaald moest worden om samen met de vogels op de foto te mogen. Zo moet er voor de Ara betaald worden een bedrag van 5,- euro per persoon, en voor de Rosella Edel 2,50 euro betaald worden en verder werd er voor kinderen 1,50 gevraagd om met een vogel op de foto te mogen.
Zoals de houder ook al aangeeft op zijn verkoopbord Op de foto met bijzondere papegaaien.
Bijzonder zijn deze vogels inderdaad maar toch komen ze veel voor in Nederland en in de rest van de wereld. Tal van deze vogels zijn hier gefokt/gekweekt maar veel van deze vogels komen onder zeer erbarmelijke omstandigheden het land binnen.
Zo is bv de blauw gele ara hier aanwezig op de boulevard in Scheveningen. Deze ara soort komt voor in Bolivia, Brazilië, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname en Venezuela. Voorheen kwam de vogel ook voor op het eiland Trinidad. Hier is hij nu echter uitgestorven. Op het eiland Puerto Rico is het dier uitgezet. Het leefgebied bestaat uit zowel droge als vochtige tropische en subtropische wouden. Ook wordt hij aangetroffen op de savannes. Het eenvoudigst zijn de dieren te vinden in de nabijheid van water. Van zeeniveau tot op hoogtes van ongeveer 500 m boven de zeespiegel. Hij houdt zich voornamelijk op in de boomtoppen.
Ook zien we hier op de boulevard in Scheveningen onder in een kooitje zonder enige vorm van beschutting en water, de grijze roodstaart. De grijze roodstaart papegaai is een typische boomvogel en leeft in tropische regenwouden, mangroven en de vochtige savannen. Aan de randen van het woud in het overgangsgebied naar het open land vindt hij zijn ideale habitat. De grijze roodstaart papegaai is schuw en blijft weg van mensen, dorpen en steden.
De grijze roodstaart papegaai kiest een partner voor het leven; samen maken ze een nest in boomholtes. Het leefgebied wordt aangetast door ontbossing waarbij natuurlijk bos wordt omgezet in gebied voor agrarisch gebruik en menselijke bewoning, waardoor grote bomen verdwijnen met natuurlijke holen waarin de vogels kunnen nestelen. Om deze redenen staat deze soort sinds 2016 als bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.
Verder zien we edelpapegaaien. In hun leefgebied voeden ze zich in hoofdzaak met het vruchtvlees van diverse vruchten (bananen, papaya, vijgen). Verder bestaat de voeding uit nectar, bessen, zaden, noten en bloesems van vruchtdragende bomen en struiken. Regelmatig dringen ze maïsplantages binnen om zich daar tegoed te doen aan het rijpende maïs. Edelpapegaaien bewonen oerwouden, gedeeltelijk beboste gebieden, boomsavannen en mangroven tot op hoogtes van 1000 meter. Ook brengen ze regelmatige bezoeken aan landbouwgebieden waar ze zich te goed doen aan de aldaar verbouwde gewassen. Verder laten ze zich nog weleens zien op plantages en in plantsoenen. Buiten de broedtijd worden de vogels vaak alleen gezien of in kleine (familie) groepjes. Vrijwel nooit worden ze waargenomen in groepen van meerdere vogels.
Dan stond er nog onderin de kooi een vogel die de naam Galah heeft, deze vogel had het zichtbaar warm. De Galah leeft oorspronkelijk in de bossen en graslanden met bomen in de halfdroge gebieden tot op 1250 meter hoogte. Maar ook vaak in andere klimaat en vegetatietype: vaak in de directe omgeving van kunstmatig aangelegde waterpartijen. Op dit moment bewoont de Rosé kaketoe alle open gebieden inclusief de gecultiveerde – en de berggebieden van Australië. Hij heeft ook de parken, tuinen en steden verovert.
Dan zagen we de Buffon’s Macaw die heel erg dorstig was. De vogel komt voor in Centraal en Zuid-Amerika. De vogel wordt aangetroffen in Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia en Ecuador. Hij leeft voornamelijk in de vochtige laaglanden en aan de voeten van heuvels. Hij komt voor tot op hoogtes van 600 meter. Rondom Darién, een gebied aan de grens met Panama en Colombia, wordt hij soms zelfs tot op hoogtes van 1500 meter aangetroffen.
Na deze achtergrondinformatie van deze vogels en hun leefomgeving te hebben gelezen, begrijpt een ieder natuurlijk wel waar wij ons druk over maken. Deze dieren staan de hele dag in de volle zon zonder aanwezigheid van water. Althans het water of siroop krijgen ze op afroep als de houder vind dat ze wat moeten drinken. De vogels horen de gehele dag te beschikken over water en horen bescherming en beschutting te hebben wat ze van nature gewend zijn. Dat is veel schaduw in boomrijke omgevingen en niet op de boulevard in Scheveningen in de volle zon om daar met badgasten de gehele dag op de foto te moeten. Het was die dag een zeer warme dag zoals zoveel dagen dat deze dieren moeten optreden. De houder van de vogels begreep niet dat zijn vogels zo enorm dorstig waren…….
Gelukkig en per toeval zien we vandaag (31 mei 2018) dat er een onderzoek is aangevraagd in Den Haag voor vergunningsplicht evenementen met dieren op last van Partij van de Dieren.
Op verzoek van de Partij voor de Dieren onderzoekt de gemeente Den Haag de mogelijkheden om in de APV een vergunningsplicht voor evenementen met dieren op te nemen. Fractievoorzitter Christine Teunissen (PvdD) vroeg een debat aan met wethouder Boudewijn Revis (VVD) naar aanleiding van fotosessies voor het publiek op de Scheveningse Boulevard met uilen en papegaaien afgelopen maandag. De dieren zaten continu in de zon en werden tegen betaling op de foto gezet met bezoekers van de Boulevard. De Partij voor de Dieren wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan evenementen waar dierenleed bij komt kijken. Teunissen: “Dieren die kunstjes moeten vertonen puur en alleen voor vermaak, lijden en kunnen hun natuurlijk gedrag niet vertonen. Dit moet zo snel mogelijk stoppen.” https://denhaag.partijvoordedieren.nl/news/den-haag-onderzoekt-vergunningsplicht-evenementen-met-dieren
Uit het verslag zien we dat naast ons nog meer mensen zich zorgen maken over de vogels op de boulevard in Scheveningen die tal van kunsten moeten doen. Wij hopen dat er snel een einde komt aan elke vorm van vermaak met dieren.
Ria Montauban zegt
vOGELS MOETEN DE HELE DAG VERS WATER HEBBEN, NIET ALLEEN OM TE DRINKEN, MAAR OOK OM IN TE BADEN EN VERS VOGELZAAD, NAAR WELKE RASSEN HET ZIJN.
Elizabeth zegt
Er zijn nog steeds meer achterlijke mensen dan emphatische mensen dus moet er een verbod komen geregeld via de gemeente anders blijft dit doorwoekeren
De mensheid is ziek en dieren zijn daarvan de dupe..
Minne zegt
Ad ria . . .vogels hebben geen verse zaden nodig of bad water. . . Ze willen vrij vliegen vechten ruzien andere vogels doden.eieren stelen enz ofwel Hun natuurlijke gedrag . . Mensen zijn ook dieren en geen haar beter we willen graag domineren en onze welzijn komt dikwijls tenkoste van anderen . . Natuurlijk gedrag
Thon zegt
Band op willen bouwen, niet kortwieken, lekker vaak los mee naar buiten nemen en niet voor amusement gebruiken. Anders Opbokken en zonder dieren leven.
M. Eitjes zegt
Zaterdag 23 februari was er ook een man met diverse papegaaien waaronder een Ara op de boulevard van Scheveningen. Belachelijk gedoe, die beesten moeten op de arm van een kind gaan zitten en moe of pa neemt een foto. Waar zit je verstand en kan men hier niet een eind aan maken? Exploiteren van vogels op een dergelijke manier moeten we niet willen!!
V. zegt
Vandaag (24 maart 2019) eigenaar met verschillende soorten vogels (oa blauwe en rode ara) gezien. Ouders lieten hun kinderen op de foto gaan met de deze vogels. Een ara zat op het hoofd van een meisje. Doordat de ara niet goed in de lens van de camera keek, bracht de eigenaar van de vogel zijn hand naar de are opdat de are goed in de lens zou kijken. Kan hier nog echt niets tegen gedaan worden? Is het een optie om een keer te gaan protesteren bij de eigenaar en zijn toeristische klanten?
jack zegt
In Limburg hebben we er óók zo een. Ook hij staat voor geld op jaarmarkten. Je moet betalen om met een gaai op de foto te gaan. Echter daar houdt de vergelijking op! Joey Micky Kromsnavel staat er om er geld te genereren voor zijn opvang Gaaien. De beeste worden vertroeteld, zitten helemaal beschut, en krijgen alleen maar gaaienvoer. Ze zitten allemaal los en je kan zien dat ze het goed hebben. Het zijn zijn kindjes! Een beer van een vent die zó liefdevol omgaat met ze en ze vertroetelt. Als er ook maar iets met een is dan is hij bijna zelf van slag. En als er iemand er een kwijt moet dan neemt hij hem op en verzorgt hem dan ook goed. Ook thuis waar hij alles voor z’n hond (herplaatsing) en de gaiien heeft ingericht.
Echt ga maar eens kijken.