De natuurlijke behoefte van kippen
De kip scharrelt van nature zelf haar kostje bij elkaar en rolt maar wat graag door het zand om haar verenkleed schoon te houden. Het ei legt ze bij voorkeur in een nest en ’s nachts gaat zij het liefst met meerdere kippen op stok meestal in een boom.
Kippen zijn gezelschapsdieren, die het liefst in groepen leven met een duidelijke pik-orde. Het grootste deel van de dag besteden ze aan het zoeken naar voedsel. Kippen zoeken van nature altijd goede bescherming tegen vijanden door dicht bij bomen, struiken en andere planten te blijven en te leven. Het is voor een kip ook heel belangrijk dat ze een nest kunnen bouwen om hun ei in te leggen. Ook hiermee zijn ze van nature vaak uren bezig met het zoeken naar een geschikte nestlocatie. Dit zien we niet terug in de vee-industrie waar de kip volledig is ontkracht.
Legkippen in de vee-industrie worden speciaal gehouden en gefokt voor massa productie om zoveel mogelijk eieren te leggen, de kippen hebben zeer weinig bewegingsruimte en kunnen meestal niet naar buiten met een kleine uitzondering daar gelaten. Het gehele natuurlijke gedrag van de kip is volledig ontkracht en deze staat alleen nog maar ten dienste van de boer. Bij het moment dat de productie van de eieren terug loopt wordt de stal geruimd en gaan de uitgelegde hennen naar de slachtlijn.
In Nederland leven ruim 32 miljoen legkippen die bij elkaar jaarlijks meer dan tien miljard eieren leggen. Helaas leeft het merendeel van deze legkippen in de vee-industrie en zien de meeste geen daglicht. De cijfers zijn nu even wat minder door het fipronil schandaal maar zullen eerdaags weer kloppend zijn.
Beter leven met een ster
Nu wilden wij deze week toch zelf wel eens het verschil zien tussen de gangbare scharrelei en het ei dat uit een beter leven komt met een 1 ster keurmerk. Zijn daar nu eigenlijk wel echt van die verschillen te vinden?
We zijn eerst maar eens ter informatie gegaan naar de site van het beter leven keurmerk https://beterleven.dierenbescherming.nl/ om daar eens te kijken wat nu eigenlijk de gangbare richtlijnen zijn voor deze keurmerken. Als we dan het download blad gebruiken zien we de cijfers van Factsheet Leghennen. Wat ons meteen op viel was dat hennen van het gangbare eitje net zoveel ruimte hebben als de hennen met 1 ster en zelfs met 2 sterren in de binnenruimte. Namelijk 9 hennen op een 1m2. Hoe kan een dier nu dag en nacht leven met 9 soortgenoten slechts op 1m2. Ter vergelijking, zet uw voeten naast elkaar en ga dan eens met 9 personen op 1m2 staan. Hoelang houd u dat vol?
Het verschil wat we dan slechts zien is dat leghennen met 1 ster een smalle overdekte uitloop hebben, niet dat die heel erg groot te noemen mag zijn, maar de bewegingsruimte wordt zo in ieder geval wat groter waarbij er wat afleidingsmateriaal is neergelegd zoals balen stro en wat pik stenen, naast wat houtkrullen of zand om in te stofbaden. In de stallen zijn wel stellages gebouwd van 2 tot 3 niveaus waar de hennen op zitstokken kunnen zitten of in de nestkasten hun eieren kunnen leggen die dan volledig geautomatiseerd naar voren gaan, waar de eieren worden verwerkt.
Uit het beter leven keurmerk blijkt verder dat de maximum groepsgrootte 6.000 hennen bedraagt. Nu zou je dus denken dat de capaciteit in de stal slechts geschikt is voor 6.000 hennen en niet meer. Maar niets is minder waar. Slechts een dun stukje gaas houden de groepen uit elkaar. De stal die wij bezochten met het 1 ster beter keurmerk was geschikt voor 41.000 leghennen. De groepen konden elkaar dus gewoon zien. Voor ons is dit dus een zwaar misleidend idee in de tekst van beter leven.
Toen wij vroegen of wij in de stal mochten komen was daarop het antwoord duidelijk NEE. Wel was er een skybox waar gekeken kon worden maar waar het maken van beelden onmogelijk was. Flits mocht niet gebruikt worden daarbij waren de ramen geblindeerd zodat de hennen ons niet konden zien. Ook op het buitenterrein mocht slechts vanaf de afrastering beelden worden gemaakt.
De dienstdoende werknemer voegde er aan toe dat de hennen erg schrikkerig zijn, en bij paniek (onverwachts bezoek) elkaar dood kunnen drukken. Geheel om die reden moet de boer eerst op de deur kloppen voordat hij de stal betreed. Het lijkt mij aannemelijk dat wij elkaar ook dood zouden kunnen drukken bij paniek als we met 9 personen op een 1 m2 zouden leven. Maar wat nu het beter leven aan deze ene ster was?……Dat kleine stukje overdekte uitloop met een baal stro?
Laat een reactie achter