Woensdag 2 februari was het weer zover en maakte de Rijksoverheid om 9.23 uur bekend dat het leven van 168.000 leghennen moest worden ontnomen wegens vogelgriep. Hiermee komt de teller op 1.324.410 geruimde dieren sinds 26 oktober 2021
In Vuren (provincie Gelderland) is op een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 168.000 kippen op het legbedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Regie in handen van de NVWA
Het uitvoerend orgaan dat er voor moet zorgen dat 168.000 leghennen door vergassing om het leven komen is de NVWA. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is een Nederlands agentschap dat als kerntaak heeft het toezicht houden bij bedrijven en instellingen op de naleving van wetten en voorschriften en valt onder: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Pers mag geen beelden maken
Nu zou je verwachten met het regie in handen van de NVWA de pers een vrij doorgang heeft en beelden van de ruiming ten alle tijde mag maken. Maar niets is minder waar. Het gebied waar 168.000 kippen het leven moesten laten was zeer ruim afgezet voor pottenkijkers. Zelfs de pers kreeg geen doorgang bij de afgezette wegen en moesten rechtsomkeer maken. Daarbij werd een grote mond gegeven door de medewerkers in dreigende taal.
‘Zo doen wij dat hier niet’
Dit waren enkele woorden die we naar ons hoofd geslingerd kregen: ‘Die arme boer en zijn gezin had al schade genoeg. Hier worden geen beelden naar buiten gebracht, en oprotten met je persvrijheid, daar hebben wij hier geen boodschap aan’.
Wat is het geheim dat niet vast gelegd mag worden?
Laten we eerst even kijken wat C02 bij de mens doet
Koolstofdioxide heeft de volgende effecten op mensen, gemeten naar volumepercentage in lucht:
0,039% | koolstofdioxidegehalte in de atmosfeer op zeeniveau (rond 2011) |
0,15% | maximum toelaatbare koolstofdioxidegehalte binnenlucht klaslokaal (1500 ppm) |
0,3% | MIC-waarde |
0,5% | MAC-waarde (landurige maximaal aanvaardbare blootstelling zonder blijvende schade) |
1% | slecht geventileerde drukke (werk)ruimte. Sufheid bij langere blootstelling. |
1,5% | versnellen en verdiepen van de ademhaling. |
2% | licht narcotisch effect, toename van bloeddruk en polssnelheid, afname van het gehoor. |
4-5% | koolstofdioxidegehalte in uitgeademde lucht. Veroorzaakt naast bovengenoemde effecten ook duizeligheid, verwarring en een gevoel van ademnood bij langere blootstelling. Uiteindelijk raakt men bewusteloos. Vanaf een concentratie van 5% kunnen ook paniekaanvallen voorkomen, door de invloed van kooldioxide op de amygdala. |
8% | hoofdpijn, zweten, verlies van gezichtsvermogen en krampen. Bewusteloosheid na 5 tot 10 minuten, gevolgd door de dood na 30 minuten tot een uur. |
20% en hoger | bewusteloosheid na enkele ademteugen, snel gevolgd door ademstilstand. Dood na enkele minuten. |
De mens doet er dus bij een directe hoge concentratie maar liefst een paar minuten over om te sterven maar hoe zit dat dan bij dieren. Zijn die wel inderdaad meteen dood?
Antwoord persvoorlichting NVWA
Als 1037 Against Animal Cruety met de persvoorlichting van de NVWA belt krijgen we altijd meteen het zelfde antwoord. De NVWA is toezichthouder op het juist uitvoeren van het doden van dieren en is nu zelf verantwoordelijk hiervoor dus gaat het goed en zijn ze direct dood.
Uit een onderzoek met bedwelming bleek het volgende:
Eenden bezitten, waarschijnlijk vanwege hun aquatische evolutie, een cardiovasculair mechanisme dat het hart en de hersenen beschermt tegen verhoogde CO2-niveaus. Een andere moeilijkheid bij gasbedwelmingsmethoden is dat een verhoogd CO2-niveau ervoor zorgt dat eenden apneu krijgen. Door deze mechanismen kan het doden van eenden met CO2 erg lang duren: nl. Raj (1996b) ontdekte dat eenden 7 minuten overleefden in 50% CO2 in de lucht, en gezien de CO2-concentratie zou het mengsel goed kunnen aversief zijn. vertaald van: https://ec.europa.eu/food/system/files/2020-12/sci-com_scah_out08_en.pdf
Eenden weten dus zeer langdurig te overleven bij een zeer hoge concentratie CO2. Daarbij moet ook nog eens rekening worden gehouden dat stallen die vaak van groot formaat zijn niet snel vollopen met gas. Leghennen leven op verschillende hoogtes waardoor de bovenste kippen langzaam stikken. CO2 is een zwaar gas dat eerst de bodem bedekt voordat de hogere gedeeltes gevuld raken met CO2
Al met al stikken de dieren een langzame dood en zal hun doodstrijd minuten voort duren. Animal Rights heeft ooit undercover beelden weten te maken uit kleine gastkisten voor nertsen waar duidelijk zichtbaar was hoelang de doodstrijd voor deze nertsen duurde.
Kennelijk mag de wereld de doodstrijd in de stallen niet zien, daarbij is de vraag of alle dieren wel daadwerkelijk dood zijn. Niemand controleert de daadwerkelijke dood bij elk dier en worden de dieren na algehele schouwing in kruiwagens gegooid om vervolgens daarna per shovel in de containers van Rendac te belanden.
Persvrijheid in Grondwet en Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens
Persvrijheid is onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. In Nederland is de persvrijheid vastgelegd in de Grondwet. Iedereen mag zeggen en schrijven wat hij wil. In kranten en tijdschriften, maar ook via radio, televisie internet en sociale media. Voorwaarde is dat het niet in strijd is met de wet. Belediging, smaad en aanzetten tot haat en discriminatie zijn bijvoorbeeld verboden. Of iets in strijd is met de wet beoordeelt een rechter achteraf.
De vrijheid van meningsuiting is ook vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Bedreiging journalisten
Journalisten krijgen tijdens hun werk soms te maken met bedreigingen of geweld. Zo’n bedreiging kan zowel fysiek als online zijn. Als journalisten hiermee te maken krijgen, wordt het moeilijker om verslag te doen.
De politie en het Openbaar Ministerie (OM) nemen aangiftes van journalisten serieus. Ook worden er hogere straffen geëist.
Laat een reactie achter