In Terwolde is bij een eendenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het zou mogelijk gaan om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Het zou een zeer gevaarlijk en besmettelijke H5-variant van de griep zijn. Om verspreiding van het virus verder te voorkomen, was men bezig per omgaande het bedrijf te ruimen. Het gaat bij dit bedrijf om circa 20.000 eenden die vergast zijn en als grofvuil in de containers werden gegooid. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
In de directe omgeving van het reeds geruimde bedrijf liggen nog zes bedrijven die pluimvee houden. Al deze bedrijven worden onderzocht op de aanwezigheid van het virus. Binnen een straal van 10 kilometer liggen nog 13 bedrijven die een vervoersverbod voor mest, eieren, pluimvee, dieren en andere strooisels of dierlijke producten hebben.
Een stratenmaker is nog voorzichter met zijn stenen
1037 Against Animal Cruelty is wezen kijken om een klein beeld verslag te maken van de ruiming van 20.000 kansloze dieren die in koelen bloede van hun leven werden beroofd, vergast en met een shovel bij elkaar geschraapt om in de opgestelde containers gegooid te worden. Zonder blikken of blozen werden de eenden in een rap tempo van hun leven beroofd alsof ze niet bestonden en geen leven en gevoel hadden. Een stratenmaker is nog voorzichter met zijn stenen dan hoe hier met deze dieren worden omgegaan. Hier geldt duidelijk tijd is geld, en ziet men de dieren slechts nog als afval. Een juiste intensieve controle of de dieren wel degelijk allemaal dood zijn zien we niet.
Werkwijze
Voor het doden van de vogels op commerciële bedrijven zijn er conform de vastgestelde procedures twee methoden beschikbaar, te weten container- en stalvergassing. Beide worden uitgevoerd door een ervaren bedrijf waarmee afspraken zijn gemaakt over hun dienstverlening. Containervergassing wordt alleen ingezet wanneer stalvergassing niet toegepast kan worden of bij dieraantallen tot 10.000 stuks.
Dieren overleven vergassingen
Winterperiode 2017-2018 Uit het Eindrapport Welzijnscommissie Dierziekten blijkt dat sommige dieren de vergassingen overleven en men niet weet hoe men daar mee moet omgaan laat staan dat er protocollen voor bestaan wat valt af te lezen uit het rapport.
Op een vleeskuikenbedrijf heeft de commissie geconstateerd dat een aantal dieren het vergassingsproces heeft overleefd. Er bleek geen protocol of standaard handelswijze te zijn hoe om te gaan met overlevende dieren. In totaal ging het om 8 vleeskuikens. Het vangen van deze kuikens gebeurde op een correcte wijze. De dieren zijn gedood volgens de richtlijn voor het op correcte wijze doden van zieke dieren. Deze richtlijn is onderdeel van het bedrijfsplan dat als onderdeel van het Beter Leven keurmerk op het bedrijf aanwezig is. Hoewel het uitgangspunt is dat geen enkele dier het vergassingsproces mag overleven, ziet de commissie deze bevinding niet als signaal voor mogelijk onzorgvuldig handelen bij de ruimingen waar stalvergassing wordt toegepast.
Aanbevelingen commissie
Aanbevolen wordt om het vergassingsprotocol en de daadwerkelijke uitvoering ervan kritisch te bekijken en waar nodig te verbeteren, zodat in het vervolg de kans dat dieren de vergassing overleven minimaal is. Tevens wordt aanbevolen om een protocol te hebben waarin is opgenomen wie de doding mag en kan uitvoeren en op welke wijze.
Oordeel commissie
Het algemene beeld van het verloop van de vergassing en de ruiming was goed. De ruiming werd met voldoende aandacht voor dierenwelzijn uitgevoerd. Desalniettemin bleken er na vergassing nog 8 overlevende kuikens aanwezig in de stal. Deze 8 kuikens hebben geruime tijd in een koude stal zonder adequate verzorging moeten overleven. Voor deze dieren kan een verminderd welzijn aangenomen worden.
Stop de massavernietiging van dieren
1037 Against Animal Cruelty ziet keer op keer beelden en rapporten voorbij komen waaruit blijkt dat het massale vernietigen van dieren keer op keer fout gaat. Of dit nu tijdens ruimingen is, in slachthuizen of bij afschot zoals op de OVP. Keer op keer overleven dieren en gaan daarna een erbarmelijke dodingsproces in zonder dat er protocollen zijn wat men in dat geval moet doen.
Ellen zegt
Naast alle andere dieren ellende en bioindustrie enndot bericht krijg ik weer meer zin en reden om niet meer vam deze maatschappij deel uit.te maken