Zelfs na klachten door derden richting Gemeente Sittard/ Geleen en ons artikel https://1037againstanimalcruelty.com/gemeente-sittard-geleen-geeft-karpers-slechts-een-pierenbadje/ weigert Gemeente Sittard/ Geleen actie te ondernemen in de kweekvijver van de Driepoel.
In natuurgebied Daniken aan de rand van Geleen bevind zich de Driepoel. De Driepoel bestaat uit een visvijver en een kweekvijver. Sinds de zomer van het jaar 2018 is het waterpeil in de kweekvijver zo gedaald dat de vissen slechts nog een pierenbadje hebben.
“Het watertekort in de kweekvijver bedraagt naar schatting 7000 kubieke meter water”, zo laat een door de gemeente ingehuurde ecoloog weten. Om u een idee te geven hoeveel dat is drukken we dat even uit in het aantal colaflessen van anderhalve liter dat je ermee zou kunnen vullen: 4.666.667. Zo’n colafles is 28,5 centimeter hoog. Als je ze allemaal achter elkaar legt zijn ze samen goed voor een afstand van ruim 1,3 miljoen kilometer, oftewel 32 keer de aarde rond. Meer overzichtelijk: het watertekort in de kweekvijver komt neer op bijna 3 gevulde olympische zwembaden en staat daarmee gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse waterverbruik van zo’n 43 vier-persoons huishoudens. https://sittard-geleen.nieuws.nl
Actie tot heden
Tot heden heeft de gemeente slechts een aantal grote vissen uit de kweekvijver gehaald en deze overgezet aan de exact naastgelegen visvijver. Daarnaast heeft de gemeente voor kort een gat gegraven aan de rand van de vijver met de bedoeling dat de voornamelijk karpers die nog in de vijver zitten daarin kunnen overwinteren.
Op social media wordt veel geschreven over de Driepoel in Geleen. Wat is er werkelijk aan de hand? De kweekvijver was nog niet volledig hersteld van de droogte van vorig jaar. Door de lage grondwaterstand en de droogte van deze zomer is het waterpeil flink gezakt. Gisteren is een deel van de vissen overgezet naar de andere vijver. De nog aanwezige vis heeft voldoende zuurstof. De natuur moet dit bij voorkeur zelf herstellen (regen). We volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen actie ondernemen wanneer dat nodig is. Het is dus onzin dat de gemeente de vijver laat droogvallen en droog wil houden! https://www.facebook.com/sittardgeleen/photos/a.429867093717138/2368782403158921/?type=3&theater
Karpers kunnen in zomerse dagen aan de oppervlakte vertoeven en er zijn soorten karpers die zelfs even genieten van de zon. Maar nu de herfst haar intrede heeft gemaakt en de winter in aantocht is willen deze vissen kunnen afdalen naar een dieper gelegen gebied in hun leefwateren. Dat is nu geheel onmogelijk geworden door de extreme lage waterstand, waarvan volgens zeggen het water niet dieper zou zijn dan 30 cm. Over het grootste gedeelte van de kweekvijver zijn de vissen letterlijk aan het buikschuiven om voort te komen. Ook is de vraag hoe de vissen in het gat moeten komen.
Omdat Gemeente Sittard/ Geleen eigenaar is en tevens houder is van de vijvers en vissen, rust bij hen de zorgplicht (Art 2.2 lid 8 Wet Dieren) die stelt dat houders van dieren het verboden is aan dieren de nodige verzorging te onthouden.
Controle op waterkwaliteit
Gemeente Sittard/ Geleen zegt dat ze dagelijks controleren op waterkwaliteit door ecologen (onder andere vitaliteit en activiteit van de vissen) en ontwikkelingen in peil en wateroppervlak. De karpers in de kweekvijver zijn vitaal en in goede conditie zegt men. Bij het doen opvragen van de onderzoeksresultaten via onze meldster die veel contacten onderhoud met de gemeente, blijken er volgens de gemeente helemaal GEEN onderzoeksresultaten te zijn, dat heeft de gemeente haar kenbaar gemaakt. Mogelijk dat er op een onderlinge app tussen de ecologen en gemeente cijfers zijn maar ook helaas zijn deze cijfers niet kenbaar gemaakt.
Openbare oproep
Op 19 september 2019 om 13.07 uur doet Gemeente Sittard/ Geleen een openbare uitnodiging de deur uit via facebook om de volgende dag aanwezig te zijn bij de kweekvijver om 16.00 uur.
De afgelopen weken hebben we gemerkt dat de situatie in de kweekvijver van de Driepoel veel mensen bezighoudt. Niet alles is uit te leggen in een kort bericht op Facebook. Daarom zijn we morgen (vrijdag 20 september), samen met onze ecoloog, tussen 16 en 17 uur (eventueel wat langer) bij de vijver aanwezig om vragen te beantwoorden en de situatie en onze aanpak te verhelderen. Dus: heb je vragen? Kom gerust langs! https://www.facebook.com/sittardgeleen/photos/a.429867093717138/2395474733823021/?type=3&theater+
blijkend uit een opmerking van een lezer van de facebook pagina van de gemeente Sittard /Geleen waar de openbare uitnodiging op te lezen was, was het volgende de conclusie.
Ed.J. Dank aan de ecologen die uitvoerige uitleg hebben gegeven aan een handje vol mensen die bij de visvijver aanwezig waren. De meeste stuurlui blijven toch liever aan wal staan om op social media schandaal te spreken over de driepoel problematiek. We zijn hier duidelijk afhankelijk van de regen. Nu worden beide vijvers gevoed met grondwater en in 2022 is het plan om de beek te verbinden met de kweekvijver.
Pas in 2022 actie
Pas in 2022 wil de gemeente actie ondernemen om de naastgelegen Geleenbeek te verbinden met de kweekvijver. Althans dat is het plan voor nu. Heel wonderbaarlijk schrijft die zelfde gemeente nog even daarvoor op haar Facebook pagina het volgende:
Er zijn meerdere opties bekeken om de situatie in de kweekvijver te verbeteren. Een daarvan was water uit de Geleenbeek in de vijver laten stromen. Water in de Geleenbeek is minder schoon dan het water in de vijver. Onze ecoloog en het Waterschap Limburg raden af dit water in de vijver te laten stromen. https://www.facebook.com/sittardgeleen/photos/a.429867093717138/2384831718220656/?type=3&theater
Waarom is nu het water uit de naastgelegen Geleenbeek ineens wel welkom voor een eventuele verbinding met de kweekvijver wat pas in 2022 tot stand moet komen? Waarom wordt er nu dan geen water overgepompt? Zijn dit weer zoethoudertjes van de gemeente?
Oppompen grondwater
De kweekvijver werd even voorzien van het oppompen van grondwater, echter omdat de visvijver een paar centimeter was gezakt in haar waterpeil is de pomp omgezet weer naar de visvijver, waardoor de kweekvijver nu geen grondwater toegevoegd krijgt.
Aangifte
Omdat gemeente Sittard/ Geleen weigert per omgaande actie te ondernemen en de vissen letterlijk laat stikken is 1037 Against Animal Cruelty overgegaan in het doen van aangifte op 28 september 2019.
Er is aangifte gedaan op de nalatigheid van de volgende artikelen: Art 1.3 lid 2 Wet Dieren: Het onthouden van de intrinsieke waarde van de dieren. Art 1.3 lid E Wet Dieren: Beperking van hun natuurlijk gedrag. Art 2.2 lid 8 Wet Dieren: Het is houders verboden aan deze dieren de nodige verzorging te onthouden
In de pers
Actiegroep doet aangifte tegen gemeente voor onthouden zorg aan karpers https://sittard-geleen.nieuws.nl
Dierenactivisten doen aangifte tegen Sittard-Geleenhttps://www.1limburg.nl/dierenactivisten-doen-aangifte-tegen-sittard-geleen
Aangifte om verwaarlozing karpers in drooggevallen Driepoel Geleen https://www.animalstoday.nl/aangifte-verwaarlozing-karpers-driepoel/
Zorgen over lage waterstand Kweekvijver in Geleen houden aan https://www.limburger.nl/ zorgen-over-lage-waterstand-kweekvijver-in-geleen-houden-aan
Dierenactivisten doen aangifte tegen Sittard-Geleen http://www.wegwijsinbrunssum.nl/nieuws/dierenactivisten-doen-aangifte-tegen-sittard-geleen/216189
Gemeente Sittard-Geleen wil alle vissen uit Kweekvijver laten halen https://www.limburger.nl/cnt/dmf20191001_00125423/gemeente-sittard-geleen-wil-alle-vissen-uit-kweekvijver-laten-halen
Ellis de Wal zegt
Top!
Willy zegt
Is niet alleen de driepoel in geleen ook roeivijver Sittard en de swienswei in sittard hele zomer laten ze pompen uitstaan 6 jaar geleden alles dood gegaan op roeivijver Sittard als te laat is dan doen ze pas wat diegene wat erover gaan die moesten ook stikken in al die belofte en theorie verhalen van ze de verenigingen doen ook niet genoeg ervoor wel alles innen maar niks doen voor de vis
Ellen zegt
Ik wandel er veel snap niet dat het beekwater niet goed zou zijn voor de vissen, grondwater en regenwater is toch ook niet geheel zuiver, als je kijkt naar de beek die is zo helder. Nee ze laten liever de vissen zonder zuurstof zitten. Diep triest.
Anne Geeraets zegt
Stromend beekwater is ander water dan stilstaand water. In Sittard-Geleen hebben ze wel heel veel moeite gedaan om de Geleenbeek weer zuiver te krijgen. Deze was in de vorige eeuw sterk verontreinigd door gebruik van de beek in de steenkolen mijnbouw.
Ik weet er ook het fijne niet van, ben geen deskundige op dit gebied. Maar mij viel als geregelde wandelaar natuurlijk ook de lage waterstand op.
En ik heb meegemaakt dat alle grote vissen in de visvijver van het stadspark waren gestorven. Mijn mening ook nalatigheid van de arrogante vissers daar, die het zo goed wisten. Er werd veel rommel achtergelaten daar waardoor heel vaak nijlganzen, eenden en zwanen verward raakten in visdraad. Zo vaak, ok met de Dierenbescherming geprobeerd die gewonde eenden te vangen, niet altijd met resultaat.
En in een winter heb ik vissen zien happen naar lucht onder het ijs en heb ik zelf een wak gemaakt in een hoek van de vijver.
Ik vind dat vissers een cursus ecologie van vissen moeten volgen voor ze mogen vissen, zodat ze weten en kunnen waarschuwen als er iets mis is.
Verder maakte ik me bezorgd over een bericht dat ik las dat de Gemeente alle vissen uit de vijver wil halen bij de Driepoel. Deze vijver is ook een broed- en jachtgebied van een kolonie blauwe reigers.
Je kunt in het voorjaar de reigernesten zien , hoog in de bomen aan de overkant ! Dit is dus ook een waardevol natuurgebied dat je niet zomaar kunt veranderen !