Vandaag hebben we een kijkje genomen op de Oostvaardersplassen, met vooral in ons achterhoofd de toestand van de grote grazers te beoordelen in dat gebied nu de extreme kou er aan komt.
Op Facebook zien we een doneer actie voorbij komen om de grote grazers bij te voeren. https://www.voergoed.com/DONEER-ACTIE-baal-hooi-plus-Dengie-grass-pallet-20-kg Nu vroegen wij ons af wat de toestand van deze grote grazers zijn en hoeveel ze eigenlijk nog te eten hebben en dan schrik je eigenlijk wel heel erg.
Even een paar cijfers van de laatste dagen in dit gebied van Staatsbosbeheer.
December 2017 afgeschoten dieren
- edelhert 99
- heckrund 0
- konikpaard 3
Januari 2018 afgeschoten dieren
- edelhert 512
- heckrund 6
- konikpaard 62
Natuurlijk dood december 2017 en januari 2018
- edelhert 9
- heckrund 0
- konikpaard 5
Er zijn slechts 14 dieren van nature dood gegaan en doodgeschoten zijn er 682 in slechts 2 maanden, laat staan wat er in februari 2018 gaat/is gebeurt. Die cijfers zijn nog niet bekend.
Volgens Staatsbosbeheer is dit noodzakelijk om het onnodig lijden van de dieren die aan het verhongeren zijn te voorkomen. Er word een inschatting gemaakt op de voorhand welke dieren er mogelijk deze winter niet zullen door komen en zullen verhongeren.
Bijvoeren
Bijvoeren word afgeraden en niet gedaan door Staatsbosbeheer omdat elk diersoort zijn eigen overlevingsstrategie heeft. Bijvoeren verstoord het natuurlijke afweermechanisme tegen kou en winter. Verder hou je met bijvoeren meer dieren in leven, dus komen er meer jongen, die op hun beurt ook weer voedsel nodig hebben. In kuddes eten de sterke dieren bovendien het eten als eerste op, de zwakkere weten niets te bemachtigen “er ontstaat sociale onrust met stress en ruzies in een periode waarin ze spaarzaam met hun energie om moeten gaan”. Bijvoeren zou ook invloed hebben op de vruchtbaarheid van de dieren. Het vervroegd de bronst, waardoor er jonge dieren worden geboren op momenten die helemaal niet gunstig zijn voor jonge dieren. Althans volgens Staatsbosbeheer.
De natuurlijke evenwicht moet zijn gang gaan volgens Staatsbosbeheer, daarom jagen de jagers op de kuddes en worden ze massaal afgeschoten. Want dat is natuurbeleid volgens Staatsbosbeheer, het dier mag niet bijgevoerd worden maar word vroegtijdig geselecteerd en doodgeschoten.
Gemeente Lelystad weigert Hollands Hout open te stellen
Zeer wonderbaarlijk zitten wij tal van teksten door te lezen en het beleid van voormalig Staatssecretaris Henk Bleker over de Oostvaardersplassen. Daarbij komende dat voor veel dieren het vergroten van het welzijn in de Oostvaardersplassen gerealiseerd had kunnen worden indien het gebied Hollandse Hout opengesteld zou worden voor de grote grazers, echter weigert gemeente Lelystad dit. De dieren zouden hier goede beschuttingen kunnen vinden echter is gemeente Lelystad angstig voor schade aan bomen en struiken.
Nu hebben wij zelf gekeken in het gebied waar de konikpaarden rond liepen (de andere gebieden waren afgesloten voor publiek) om te bekijken hoeveel eten de dieren daar nu eigenlijk hebben en dat is triest te noemen. De vlaktes zijn kaal en er is amper een grassprietje te vinden, hier en daar wat mos en daar houdt het mee op. De paarden zullen het zeer zwaar krijgen en indien er niet word bijgevoerd dan zien wij nog veel meer slachtoffers vallen.
Het beleid klopt in ons inzien niet.
- Misschien dat het een optie is de dieren te helpen door ervoor te zorgen dat een deel zich niet meer kan voortplanten met een simpele ingreep (sterilisatie of castratie), je draagt zo zorg voor geboorte beperking. Nu weigert Staatsbosbeheer dat en is er in het huidige leefgebied te weinig voedsel bij voortplanting van de grote grazer, waardoor veel dieren worden geschoten en of sterven.
- Bijvoeren zou invloed hebben op de vruchtbaarheid van de dieren. Zorgt het massaal afschieten van de dieren er dan niet voor dat de overgebleven dieren teveel eten zouden krijgen, wat gelijk staat aan het bijvoeren. Heeft dit dan ook geen invloed op de vruchtbaarheid van de dieren?
- Het leefgebied is groot maar ook beperkt. Dieren in de vrije natuur lopen door naar andere leefgebieden om voedsel te vinden of om te overleven. Deze dieren hier zitten in een afgesloten gebied, zonder mogelijkheid elders voedsel te zoeken. Er zijn wel extra leefgebieden opengesteld maar toch is het een aaneenschakeling van een gebied met beperking. Zo zien we in grote natuurgebieden bv de olifant vele tientallen kilometers lopen voor voedsel en water.
- Verder hou je met bijvoeren meer dieren in leven, dus komen er meer jongen, die op hun beurt ook weer voedsel nodig hebben. Het lijkt erop dat Staatsbosbeheer de winter gebruikt om geboortebeperking tegen te gaan door veel dieren af te schieten en zo de kudde te verkleinen voor het leefgebied. En weigert men om deze reden de dieren bij te voeren.
De wetgever
Artikel 2.1. Dierenmishandeling
1 Het is verboden om zonder redelijk doel of met overschrijding van hetgeen ter bereiking van zodanig doel toelaatbaar is, bij een dier pijn of letsel te veroorzaken dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen. Door het dier te onthouden van voedsel (weigeren van bijvoeren in een afgesloten gebied), word het welzijn van het dier benadeeld en zorgt dit voor onnodig lijden
2 Tot de in het eerste lid verboden gedragingen worden in ieder geval gerekend:
2.6 Een ieder verleent een hulpbehoevend dier de nodige zorg.
2.7 Het bij en krachtens het eerste tot en met het zesde lid bepaalde is tevens van toepassing ten aanzien van andere dan gehouden dieren. Van een ieder word verlangt een hulpbehoevend dier de nodige zorg te verlenen. Het afschieten van dieren om uit hun hongerlijden te verlossen is geen verlenen van zorg. De dieren dienen verzorgt te worden met voedsel en water, indien nodig. Staatsbosbeheer weigert dit en pleegt hiermee een strafbaar feit.
Wij zullen aangifte gaan doen tegen Staatsbosbeheer omdat in onze optiek Staatsbosbeheer zich schuldig maakt aan dierenmishandeling gelet op bovenstaande artikels.
tom rooze zegt
Het is een schande voor Nederland ,Staatsbosbeheer is knudde in zijn beslissingen !.
JsVermaas zegt
Hongerwinter 2017/2018
JDijkstra zegt
Het artikel meld (‘’Bijvoeren zou ook invloed hebben op de vruchtbaarheid van de dieren. Het vervroegd de bronst, waardoor er jonge dieren worden geboren op momenten die helemaal niet gunstig zijn voor jonge dieren. Althans volgens Staatsbosbeheer’’’’’ )
.Alhier geen boerenkennis, Als schapenboer laat je effe voor de bronst de schapen honger lopen, dan geeft de natuur meer eiersprong voor meerlingen en vette schapen krijg je juist moeilijk drachtig. Ach boswachter kan iedereen worden met biologie, alleen boeren weten beter door praktijk hoe de Natuur echt werkt Haha.
Afijn het artikel eindigt gelukkig met ;
(‘’’’’’Wij zullen aangifte gaan doen tegen Staatsbosbeheer omdat in onze optiek Staatsbosbeheer zich schuldig maakt aan dierenmishandeling gelet op bovenstaande artikels.’’’’’’’) succes dus.
patty zegt
check dit artikel ook, zij weet waar ze het over heeft https://femalevision.nl/waarheid-omtrent-drama-oostvaardersplassen/
Yvonne Bunschoten zegt
Goed artikel deze waanzin miet stoppen, goed dat er aangifte gedaan gaat worden tegen deze walgelijke dierenmishandeling!
S.van der Horst zegt
Aangifte wordt niet opgenomen,zijn wilde dieren is het argument?
cinder m zegt
schandalig vind ik dit nie bijvoeren dikke zevers alle beetjes helpen gvd alles sterft al genoeg uit door jawel de mens en btw afschieten met welk recht beslissen over leven en dood nee ze zouden liever helpen welke tijd leven wij in i haat het
Hannie vaanholt zegt
Schande dat dat in nederland kan praten over buitenland is hier zat te doen degenen die dit uit maken zet ze ook op dat stuk grond zonder eten ze verdienen dat
an60 zegt
als je je honden laat verhongeren krijg je de dierenpolitie op je dak en een boete (en hopelijk in de toekomst een houdverbod)
als je je koeien of andere boerderijdieren laat verhongeren, zelfde verhaal
Maar laat je duizenden dieren de hongerdood sterven en je weigert er ook maar iets aan te doen…dan is het toegestaan want jij bent Staatsbosbeheer met een aantal hoger heren aan de leiding die gek zijn op jagen en hun vriendjes ook…
Antje Ros zegt
Volgens mij is sbb aan alle kanten ingedekt maar ik hoop zo dat ze in het ongelijk gesteld worden!!! De bijvoeders ook nog eens gaan bekeuren, wat een machtsvertoon, bah!
Heel veel succes en mega bedankt. Hier draaien heel veel duimen!
Mandy zegt
Dit kan echt niet meer. Is een uit de hand gelopen project en mislukt. Dit moet echt stoppen, duurt al veel te lang!.
Succes!
Daan zegt
Dit probleem.ligt bij “Partij voor de Dieren”. Zij stonden achter dit initiatief. Zij zijn verantwoordelijk om dit op te lossen.
Waarschijnlijk is SSB aan hun lot overgelaten met site gebied net als die dieren. Hoe kan je zoveel beesten en planten onderhouden als niets mag? Typisch “Partij voor de Dieren”.
Toch geweldig hé jonge beplanting op opgedroogd gebied en veel dieren erin stoppen. Top! Zo’n partij! Partij voor de Dieren. Phoeh, schandalig vanaf de eerste gedachte! En zo voorspelbaar!
Nederland heeft geen natuur, alleen CULTUUR.